Начало Други Христо Манолов най-бърз в квалификациите на планинско „Осогово“

Христо Манолов най-бърз в квалификациите на планинско „Осогово“

190
0

Христо Манолов (Боила) с Мицубиши Лансер Ево 9 бе най-бърз в тренировките на планинско „Осогово“. Той постигна време 2:40,73 в третия манш и победи основния си конкурент и лидер във временното класиране Юлиян Телийски (Дунев рейсинг) с Мицубиши Лансер  Ево 9, който постигна 2:42,40, също в третото качване.

Вижда му се края на планинския автомобилен шампионат. Последният кръг е в Кюстендил, на едно от класическите трасета от с. Богослов до Студен кладенец в Осоговската планина с дължина 5 км. Състезанието, организирано от благоевградския АСК Диамо трябва да определи носителите на титлите както в генералното класиране, където претенденти както стана ясно са Юлиян Телийски и Христо Манолов. На старт в трите квалификационни манша застанаха 39 пилоти, а още в първия манш започна оспорвана надпревара.

Първият манш бе спечелен убедително от Христо Манолов с време 2:43,83. Втори остана основния му конкурент Телийски с 2:47,72 – на 3,95 сек., а третото време бе на Йордан Тодоров – Джордана (Джордан рейсинг) със Ситроен Саксо на 12,95 сек. Той бе първият с постижение под 3 минути по трасето с дължина 5 км., като спря хронометрите на 2:56,78.  Под 3 минути даде време и Ивелин Йотков (БМВ Клуб България) с БМВ Е30 – на 13,67 сек. Оспорвано бе и във второто минаване. Манолов подобри с повече от две секунди  – 2:41,40, докато Юли също си подобри времето – 2:44,84, но остана втори на 3,44 сек.  В третия манш Христо свали почти секунда, а Телийски – две. Трети стана Йотков, на 12,30 сек.

Интересен двубой се заформи и между шампиона за 2016 г. в НС3 Стефан Стоев (Ара моторспорт) с Хонда Сивик и младият Иван Влъчков (КА-2 рейсинг) със същия автомобил. Разликата между двамата в първия манш бе само 2 стотни. Влъчков даде 3:00,42, а Стефан – 3:00,44. Във втория манш обаче Стоев не стартира заради проблем с генератора. Все пак той стартира в третия манш, но бе по-бавен със секунда. В същото време Влъчков просто полетя по трасето и подобри постижението си с 6 сек. – 2:54,48 във второто качване.  Така той остана 3-и в класирането, на 13,08 сек. от Манолов. В третия манш обаче в колата му светна лампата за чек на двигателя и той спря. Все пак той остана с пето време и първи в клас НС3. Пред него е Джордана, който в третия манш постигна 2:54,45. Шести стана Иван Георгиев (Проспийд) с Ланча Делта Интеграле, а 7-и е Стефан Георгиев (ЕФКО рейсинг) с Форд Ескорт.

В първия манш не можа да стартира Николай Ганев (Ара Моторспорт) с Хонда Сивик заради проблем с разпределителния вал. Заради проблем в електрическата инсталация за старта закъсня и шампиона в клас  RC4 Димитър Божилов (Рангелов моторспрот) със Ситроен Саксо. В следващите два манша обаче той нямаше проблеми и стана първи в класа си. Проблем с мотора получи и Косьо Йорданов (ЕФКО рейсинг) с Рено Меган, въпреки че записа 10-о време в първия манш. Павел Шенков (Вромос Жакен) си осигури титлата още на планинското Шипка-Дамасцена, но това не му попречи да покаже класа и отново да е най-бърз в НС5. В клас RC5  най-бърз бе Петър Христозов (Стара Загора Моторспорт) със Ситроен Саксо.