Начало Други Хуан Пабло Монтоя стана Шампион на шампионите в 2017 ROC

Хуан Пабло Монтоя стана Шампион на шампионите в 2017 ROC

96
0

Хуан Пабло Монтоя стана Шампион на шампионите в 2017 ROC. Победителят в 500 мили на Индианаполис от 2015 г. надделя в битката между 16 звезди от автомобилния спорт, която се проведе на Марлинс Парк в Маями (САЩ).

Индивидуалната надпревара в Състезанието на шампионите събра куп прочути имена от света на моторспорта. Финалът бе между Монтоя и Том Кристенсен, като колумбиецът спечели и двата манша. Това бе рекордно 15-то участие на ROC за деветкратния победител в 24 часа на Льо Ман, с което той се изравни с рали легендата Стиг Бломквист. Датчанинът вече има пет финала в ROC, но не успя да победи Монтоя, за когото това бе дебют в състезанието.

Пилотите бяха разделени на четири групи с по четирима участници. Травис Пастрана доминира в Група А с 3 победи в 4 манша, докато Елио Кастроневес продължи напред с два успеха. Четирикратният световен шампион в F1 Себастиан Фетел шокиращо отпадна още в груповата фаза. Спечелилият Инди 500 през 2016 г. Александър Роси също не успя да продължи наред.

В група В Монтоя и Фелипе Маса спечелиха по две победи. От надпреварата отпаднаха двукратния шампион в раликрос първенството Петер Солберг и F1 пилотът Паскал Верлайн, който претърпя сериозна катастрофа, за щастие без последствия.

В Група С Дженсън Бътън взе три от гонките, а Кайл Буш се присъедини към него с две за сметка на Тони Канаан и Джеймс Хинчклиф. Дейвид Култард и Кристенсен продължиха напред от група D, а Кърт Буш и Райън Хънтър-Рей не успяха.

В четвъртфиналите Кристенсен се наложи с 0,06 сек над Бътън. Култард победи Кайл Буш, а Монтоя спечели срещу Пастрана. Маса взе успеха в бразилска битка срещу Кастроневес. Фелипе обаче отстъпи на Хуан Пабло в единия полуфинал. Пилотът на Уилямс получи наказание за контакт със стена в една от гонките. Кристенсен пък спечели срещу Култард. В крайна сметка на финала Монтоя победи датчанина и триумфира още при първата си поява на ROC.

„Преди всичко искам да благодаря на феновете, които дойдоха”, коментира Монтоя. „Изумително събитие, невероятно състезание. Съжалявам, че не съм участвал досега. Беше страхотно изживяване. Тук не вършим работа, а се забавляваме. На грида обаче мислиш за загряване на гуми и спирачки, как ще стартираш и вземеш първия завой. Съсредоточен си като на квалификация.”

„Не знам какво ми даде предимство. Не съм горделив, постоянно разпитвах хората какво и как правят. Постоянно добавях елементи към собственото си представяне. Говорих с Култард точно преди финала, за да го попитам дали трябва да сменям предавки, защото и идея си нямах. Всичко премина добре. Сигурно е било късметът на новака!”

Кристенсен допълни, че е горд от достигането на финала и участието в надпреварата му е доставило огромно удоволствие.

„Оттеглих се от спорта преди две години, но идването тук ти напомня за какво живееш. Не печелиш, ако си твърде предпазлив, но прекалената смелост води до лесни грешки. Битките са изключително близки, така че Хуан Пабло свърши чудесна работа”, каза още Кристенсен.