Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън пред Райконен в първата тренировка в Китай

Хамилтън пред Райконен в първата тренировка в Китай

68
0

Люис Хамилтън бе най-бърз в първата свободна тренировка за Гран при на Китай на пистата в Шанхай, 3-и кръг от шампионата на F1. При облачно, но сухо време, пилотът на Мерцедес единствен постигна време за обиколка под 1:34 мин, записвайки 1:33.999 мин с гумите софт.

На 0.359 сек зад него остана Кими Райконен с Ферари, който обаче бе с доста по-бързите гуми ултрасофт, а на още 1 десета от секундата по-назад беше другият пилот на Сребърните стрели Валтери Ботас със софт. Лидерът в шампионата Себастиан Фетел се нареди едва 6-и, като пред него се вредиха пилотите на Ред Бул – Рикиардо и Верстапен.

И тримата записаха най-добрите си времена с гуми ултрасофт, което показва сериозно предимство за Мерцедес пред Фрари и Ред Бул в началото на състезателния уикенд. Най-добри от останалите отново бяха в Хаас. Магнусен завърши сесията 7-и, а Грожан 9-и. Между тях се вклини Сайнц с Рено.

Ланс Строл с Уилямс бе първият пилот, който записа бърза обиколка – 1:42.648 мин. Това време веднага бе подобрено от Фернандо Алонсо от Макларън с около 4 сек. В същото време в бокса на Мерцедес бе сменено задното крило на Хамилтън, като в тима пробваха друга аеродинамична опция за Люис.

Британецът успя да постигне най-добро време в първия си опит – 1:35.218 мин с гуми софт. В следващите опити на водещите пилоти Люис отново бе над всички, слизайки до 1:34.962 мин също с меките гуми. Ботас бе на 0.2 сек след него, а Рикиардо и Верстапен бяха зад него с обнадеждаващи постижения с медиум. Едва след тях бяха Фетел и Райконен със съответно софт и медиум.

Един час след началото на сесията Хамилтън направи нов бърз тур, който се оказа и най-добрият за сесията – 1:33.999 мин, а в същото време Макс Верстапен излетя от пистата на последния завой, но се размина с удар в предпазната стена. Люис от своя страна сбърка на завой 11.

Във Ферари Райконен и Фетел сложиха ултрамеките гуми, които са най-меките за този уикенд. Те подобриха значително времената си, но отново не бяха на нивото на Хамилтън. Вандоорн също имаше екскурзия в чакъла, но и той се отърва без сериозни повреди по колата.