Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън начело след третата свободна тренировка на Спа

Хамилтън начело след третата свободна тренировка на Спа

29
0

Люис Хамилтън от екипа на Мерцедес завърши с най-добър резултат последната свободна тренировка преди квалификацията. В съботната сутрин световният шампион успя да остави зад себе си своя съотборник Нико Розберг и пилотите на Ферари, Себастиян Фетел и Кими Райконен. Петото място остана Серхио Перес (Форс Индия), който изпревари пилотите на Ред Бул, Даниел Рикиардо и Данил Квят. Нико Хюлкенберг (Форс Индия), Валтери Ботас и Фелипе Маса от тима на Уилямс пък допълниха местата в топ 10.

Температурата на въздуха в началото на сесията бе 21 градуса, а тази на асфалта 28 градуса.

Изненадващо Хамилтън и Розберг не поведоха още след първите си бързи обиколки. Те се наредиха зад Даниел Рикиардо и Нико Хюлкенберг. Това обаче скоро се промени и Хамилтън излезе начело, докато Розберг записа трети резултат. Рикиардо остана втори, но само 20 минути след началото на третата свободна тренировка се появи с меките гуми и отново си върна водачеството.

Райконен имаше проблеми на Фание, но въпреки че мина през зоната за сигурност успя да продължи без проблеми. Финландецът отново се представяше по-добре от своя съотборник Себастиян Фетел в една бърза обиколка.

Данил Квят скоро се нареди зад своя съотборник на второ място, а половин час след началото на сесията Фернандо Алонсо не се бе появил на пистата заради проблем с изпускателната система на неговата кола.

Себастиян Фетел подобри значително времето си и излезе трети след направен опит с нови медиум гуми. Пред него бяха само пилотите на Ред Бул, чиито опити бяха с меката смес.

Вниманието на пилотите на Мерцедес явно бе насочено главно към износването на медиум гумите в дълга серия от обиколки. Предимството, което обикновено имат в квалификацията им даваше увереност да изберат да продължат да се подготвят повече за състезанието, отколкото за тренировката за място.

Подобен бе подхода на голяма част от екипите, като с изключение на пилотите на Ред Бул, които продължаваха да изпробват издръжливостта на меките гуми, никой от останалите не бе направил опит с тях.

Десет минути преди края Розберг поведе при първия си опит с меките гуми. Хамилтън обаче измести съотборника си, подобрявайки времето му с почти 0,5 сек. Райконен се нареди трети, но съвсем скоро и той трябваше да направи място на съотборника си Фетел, който остана на 0,6 сек зад Хамилтън. Пети пък се нареди Серхио Перес.

Пилотите на Ред Бул продължаваха дългата си серия от обиколки, завършвайки впечатляващите 12-13 обиколки с меката смес. Те останаха на шеста и седма позиции, но това изглежда не бе най-важното за тях в тази сесия.

В последните минути Райконен за малко не стана причина за инцидент с Ромен Грожан, след като французинът не прецени добре скоростта, с която се движи по-бавната кола пред него.