Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън печели квалификацията на Спа

Хамилтън печели квалификацията на Спа

34
0

Люис Хамилтън спечели квалификацията на пистата Спа. Пилотът на Мерцедес успя да изпревари своя съотборник Нико Розберг с повече от 0,4 сек. Трети се нареди Валтери Ботас от екипа на Уилямс. Ромен Грожан с болид на Лотус успя да се пребори за четвъртата позиция, а зад него се наредиха Серхио Перес (Форс Индия), Даниел Рикиардо (Ред Бул), Фелипе Маса (Уилямс) и Пастор Малдонадо (Лотус). Едва на девета позиция се класира Себастиян Фетел от екипа на Ферари, който загуби много време в последния сектор на решаващата си обиколка. Последното място в топ 10 пък зае Карлос Сайнц.

Температурата на въздуха в началото на квалификацията бе 23 градуса, а тази на асфалта достигна до 39 градуса.

Розберг и Хамилтън застанаха начело след първите опити в първата част на квалификацията, а зад тях се нареди Себастиян Фетел. И тримата пилоти използваха медиум гуми в стремежа си да пестят комплект от меките. Райконен пък не успя да направи добра обиколка с медиум сместа и бе извън топ 10.

Във Ферари все пак решиха да не рискува и изпратиха двамата си пилоти на пистата с меките гуми. Те излязоха начело, като Фетел отново бе по-бърз от съотборника си, но скоро бяха изпреварени от Серхио Перес. Грожан и Квят също излязоха пред Розберг, който вече бе шести, а седмото място бе за Нико Хюлкенберг.

От Мерцедес реагираха, като и двамата пилоти направиха по още един опит, но не прибягнаха към меките гуми. Въпреки това Хамилтън поведе, а Розберг зае второто място само на 0,015 сек зад съотборника си.

В дъното борбата бе за това, кой ще заеме последното място сред първите пет отпаднали, след като бе ясно, че колите на Маруся и Макларън не разполагат с достатъчно скорост, за да прескочат първата част на квалификацията. Това се оказа Фелипе Насър, който зае 16-ата позиция. Зад него се наредиха Дженсън Бътън и Фернандо Алонсо, а последните две места останаха за Уил Стивънс и Роберто Мери.

Валтери Ботас бе първият пилот излязъл във втората част на квалификацията, като финландецът не губи време в опити с медиум сместа, а излезе с меки гуми.

Хамилтън и Розберг също излязоха директно с меката смес. Двамата пилоти на Мерцедес поведоха убедително, като Розберг бе само с няколко хилядни пред съотборника си. Перес и Хюлкенберг заеха трета и четвърта позиции, а пилотите на Уилямс, Фелипе Маса и Валтери Ботас заеха пета и шеста позиции.

Сесията обаче бе спряна заради проблем с колата на Кими Райконен. Нещо се счупи, бе коментарът на финландец по тим радиото преди да излезе от колата си. Това разбира се бе голямо разочарование за екипа на Ферари, защото означаваше, че Райконен ще стартира вероятно от 15-а позиция в състезанието.

Според телеметрията на екипа повредата бе предизвикана заради падането на налягането в хидравличната система.

От екипа на Торо Росо решиха да не изпращат Макс Верстапен на пистата заради очаквано наказание. По този начин те искаха да спестят гуми и ресурс на задвижващата система за състезанието.

Това означаваше, че само три позиции на отпадащите във втората част трябваше да бъдат уточнени. На тях изненадващо се наредиха Нико Хюлкенберг (11-и) и Данил Квят (12-и), допълнени от Маркус Ериксон (13-и). С чудесна обиколка в последните секунди Карлос Сайнц успя да си пробие място напред, докато Хюлкенберг имаше проблеми с трафика, които се оказаха решаващи.

Така за победата в квалификацията останаха да се борят пилотите на Мерцедес, Уилямс и Лотус, допълнени от Себастиян Фетел, Серхио Перес, Даниел Рикиардо и Карлос Сайнц.

Хамилтън поведе с 0,4 сек пред Розберг след първите опити в последната част. Зад тях се наредиха Ботас и Маса, а Фетел бе едва шести зад Рикиардо, но с ползвани меки гуми. Малдонадо и Грожан бяха седми и осми, а Перес и Сайнц явно щяха да разчитат само на един опит.

Хамилтън успя да подобри с малко времето си, докато Розберг не успя да се противопостави сериозно на съотборника си. Валтери Ботас зае третото място, а Ромен Грожан след чудесна обиколка бе четвърти. Петата позиция зае Серхио Перес, следван от Даниел Рикиардо, Фелипе Маса и Пастор Малдонадо. Едва девети се класира Себастиян Фетел, който загуби много време в последния сектор. След повредата на Райконен това може да се дължи и на технически проблем или просто на грешка на пилота.

Така Хамилтън спечели своята шеста поредна квалификация. Мерцедес отново окупира първата редица и изглежда отново фаворит за спечелването на утрешното състезание.