Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън подобри рекорда на Шумахер по първи стартови позиции в дъжда на...

Хамилтън подобри рекорда на Шумахер по първи стартови позиции в дъжда на Монца

82
0

Люис Хамилтън подобри рекорда на Михаел Шумахер по първи позиции във Формула 1. Пилотът на Мерцедес бе най-бърз в изключително драматичната квалификацията за Гран при на Италия на Монца, с която си осигури своя 69-и полпозишън в кариерата срещу 68 за 7-кратния шампион.

При много трудни условия и дъжд в последната част на квалификацията британецът изпревари Макс Верстапен и Даниел Рикиардо с повече от 1 секунда. От 2-а позиция обаче ще стартира 4-ият Ланс Строл с Уилямс заради наказанията на пилотите на Ред Бул за смяна на компоненти по мотора.

Кими Райконен и Себастиан Фетел с Ферари постигнаха едва 7-и и 8-и, но ще потеглят 5-и и 6-и след санкциите на пилотите на „биковете“. Пред тях 3-и и 4-и ще са Естебан Окон от Форс Индия и Валтери Ботас с Мерцедес.

Въпреки сериозното количество вода на пистата, квалификацията започна по план в 15 часа българско време, като всички пилоти бяха с гумите за напълно мокра писта.

Очакванията бяха условията да се влошават и затова пилотите започнаха веднага да въртят бързи турове. Ботас изпусна първия завой и мина през зоната за сигурност. Хамилтън записа бърза обиколка от 1:40.128 мин и поведе, а Фетел бе на 2.2 сек зад него.

 

 

Грожан обаче изпусна колата на старт-финалната права и катастрофира. Сесията беше спряна веднага, а пилотът на Хаас каза по радиото, че е било твърде опасно тя да започва изобщо. В следващите минути дъждът се усили и квалификацията не бе подновена в продължение на 2 часа.

В крайна сметка, след като дъждът спря и водата по трасето намаля, сесията бе подновена в 17:40 часа българско време. Пилотите веднага излязоха на пистата и започнаха да правят бързи обиколки с гумите за изцяло мокро. Времената бързо започнаха да падат, а 5 минути преди края част от състезателите като Фетел, Райконен и Алонсо, започнаха да слагат гуми интермедия.

 

 

В крайна сметка изненади не се получиха, и от квалификацията отпаднаха Магнусен, Палмър, Ериксон Верлайн, и Грожан, чиято кола не бе поправена след инцидента в началото. Най-бърз бе Ботас с интермедия, пред Хамилтън с гуми за напълно мокро (ует).

 

 

Тъй като прогнозите за 2-ата част на квалификацията бяха за засилване на дъжда, всички пилоти излязоха още в началото, за да запишат времена. Повечето бяха с интермедия, като Щофел Вандоорн с този тип гуми се завъртя на завоя Параболика. Водещите пилоти започнаха да подобряват времената си, като някои като Фетел постигнаха топрезултатите с интермедия, а други, като Верстапен, с ует.

 

 

С 5-те най-бавни времена от квалификацията отпаднаха Сайнц, Квят, Алонсо, Хюлкенберг и Перес. В същото време Вандоорн с другия болид на Макларън се класира за Q3. Най-бърз бе Хамилтън с 0.7 сек пред Ботас, а 3-ия и 4-и Верстапен и Фетел бяха на секунда и половина от времето на Люис.

За началото на 3-ата част отново всички излязоха бързо на трасето, тъй като дъждът се засили много. Пилотите на Ред Бул бяха директно с гумите за напълно мокро, а тези на Мерцедес и Ферари трябваше да минат през бокса да сменят интермедиите си с ует. При първите опити Верстапен записа 1:37.782 мин, който бе много по-бързо от 2-ия Окон и 3-ия Райконен. Рикиардо записа второ време, като бе с 0.325 сек. по-бавен от Макс.

Естебан си върна 2-ото място с нов много силен тур. Рикиардо и Хамилтън обаче окупираха първите две места при следващите си опити. В последните минути пилотите си сменяха постоянно местата в класирането, но Райконен и Фетел с Ферари определено нямаха нужното темпо да се борят за челните места.

В края със страхотна финална обиколка Хамилтън грабна полпозишъна, следван от Верстапен и Рикиардо с Ред Бул. Заради наказанията на двамата за смяна на компоненти от задвижващата система, те ще потеглят много по-назад. Така от 2-а позиция ще тръгне Ланс Строл с Уилямс.