Начало Рали Хюндай ще реши до седмици кой ще е втори пилот във WRC...

Хюндай ще реши до седмици кой ще е втори пилот във WRC екипа догодина

63
0

Хюндай ще реши до седмици кой ще е втори пилот в отбора на компанията за световния рали шампионат през следващия сезон. Настоящият титуляр Тиери Нювил запазва позицията си за 2015 г. Той единствен участва в абсолютно всички кръгове от тазгодишното първенство. Зад волана на останалите i20 WRC се сменят Дани Сордо, Юхо Ханинен, Крис Аткинсън, Хейдън Падън и Бриан Буфие.

Изборът на втори пилот на тима ще стане, след като корейският автомобилен производител реши дали да запази екипа Хюндай Моторспорт N. Този тим дебютира в Португалия и е за третата кола на отбора. В Хюндай сметнаха, че е по-удачно да участват с повече автомобили в тазгодишните стартове, за да съберат колкото се може повече данни за развитието на следващия модел.

– Все още няма решение за пилотския състав догодина, защото все още се обмисля дали да участваме с две или три коли. Всяка от версиите може да доведе до различни варианти за състезатели. Не е гарантирано, че Моторспорт N ще продължи да съществува догодина. Обсъждаме ситуацията с Корея и спонсорите и се надявам всичко да получи отговор този месец. След това ще можем да обявим с кои пилоти ще сме през следващия сезон. Искаме да изчакаме малко – обясни шефът на тима Мишел Нандан пред wrc.com.

Смята се, че в екипа не изключват никого от пилотите, състезавали се с i20 WRC тази година. В Испания с Нювил ще карат Сордо и Падън.

Междувременно Нювил сподели, че би искал постоянен съотборник, а не постоянно сменящи се в другите коли състезатели.

– Нужен ми е силен съекипник. Някой, който да е предизвикателство за мен и отбора, да ни кара да се напрегнем – така ще вървим напред. Иска ми се и постоянен съотборник за всичките 13 ралита, а не постоянни смени. Този някой може да е човек, който вече е в екипа или дори [Себастиен] Ожие – той още не е подписал с Фолксваген. Подобен избор би бил странен за него, но защо пък не? Не бих отказал Ожие да се присъедини към Хюндай. Не се страхувам от него. Имахме страхотна скорост с [Форд] Фиеста миналия сезон срещу Фолксваген-ите. Смятам, че бих се конкурирал по скорост с него, ако сме в един тим. Може би ми липсва известен опит. Но като цяло мисля, че има пет или шест състезатели с еднакво темпо, но различни нива на опит – каза Тиери пред Аутоспорт.