Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хаас без технически директор – Симоне Реста напуска след разправия с Джийн...

Хаас без технически директор – Симоне Реста напуска след разправия с Джийн Хаас

1433
0
Симоне Реста
Симоне Реста; снимка: Хаас

Симоне Реста напуска тима на Хаас след разправия със собственика на отбора Джийн Хаас. Информацията е на италианското издание на Моторспорт. В публикацията се твърди, че Реста е влязъл в пререкания с американския бизнесмен още в началото на сезон 2023. Той е искал да се влагат средства в развитието на болида VF-23 от старта на миналата състезателна година. В Хаас решиха да нямат постоянно развитие, а да разчитат на по-голям пакет новости по-късно през сезона. Джийн Хаас пък искал автомобилът да следва конструкторската концепция на Ред Бул.

Реста се присъедини към Хаас през 2021 г. Италианският инженер е завършил в университета в Болоня. Във Формула 1 работи от 1998 г. – първоначално в екипа на Минарди. От 2001-ва е част от отбора на Ферари. В Скудерията се издига до шеф на отдела за изследвания и развитие и след това до заместник главен конструктор през 2012 г. От средата на 2018-та е технически директор на Заубер преди да отиде в Хаас. Реста всъщност имаше договор с Ферари, откъдето го дадоха „под наем“ на американския тим. Хаас има хъб в Маранело, където работи част от отбора.

Освен неразбирателството с Джийн Хаас се твърди, че Реста е изгубил мотивация в Хаас. Отборът остана последен в класирането при конструкторите за миналия сезон.

Що се отнася до това къде ще продължи кариерата на италианския инженер, то два варианта са смятани за възможни. Единият е да се върне във Ферари, където добре познават възможностите му, но начело на Скудерията от миналата година е Фредерик Васьор. Според друга информация Реста има почитатели в Ауди, откъдето може да му направят предложение да се присъедини към проекта, подготвящ се за участие в F1 от 2026 г.