Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хаас обяви резервните си пилоти за сезон 2024

Хаас обяви резервните си пилоти за сезон 2024

579
0
Хаас VF-23
снимка, Хаас

Хаас обяви резервните си пилоти за сезон 2024. Американският отбор продължава да разчита на Пиетро Фитипалди. В същото време към Хаас се присъедини Оливър Беърман. Британският талант ще споделя тази роля между американския тим и този на Скудерия Ферари.

Преди няколко дни Беърман стана официален резервен пилот на Ферари заедно с Робърт Шварцман и Антонио Джовинаци. Младият британец ще изпълнява тази задача в избрани състезателни уикенди

Миналата година Беърман болида на Хаас в откриващите тренировки на пистите в Мексико и Абу Даби. После той се включи и в теста за млади пилоти на Яс Марина. По-рано тази седмица британецът навъртя километри с болида Ферари F1-75 на пистата в Барселона.

В допълнение към ролята си на резервен пилот, Беърман потвърди участието си в шест тренировъчни сесии за Хаас през 2024 г. Те ще бъдат на пистите Имола, Каталуния, Силвърстоун, Хунгароринг, Мексико Сити и Яс Марина. Същевременно Беърман продължава участието си във Формула 2 с отбора на Према.

Другият резервен пилот на Хаас отново е Пиетро Фитипалди. 27-годишният състезател започва шестия си сезон с американския отбор. Фитипалди ще съчетава тази роля с ангажиментите си в Индикар с отбора на Rahal Letterman Lanigan Racing. Там негови съотборници са Грейм Рейхал и Кристиан Лундгаард. Бразилско-американският пилот има два старта с Хаас и е участвал в голямо количество тестове.

„Радвам се, че Оливър Беърман и Пиетро Фитипалди са наши резервни пилоти“, заяви Аяо Комацу.

„Оливър свърши огромна работа за нас през миналия сезон. Той се установи добре и работи както по програмите си за FP1 в Мексико и Абу Даби, така и след това с тестовата си програма. Очакваме с нетърпение да му дадем възможност за повече излизания в FP1 през 2024 г. С оглед на това, че тестовете са много малко, това е ключово време за работа, както за нас, за да оценим напредъка на Оливър, така и за да му дадем възможност да седне в автомобил от F1.“

„Това, че Пиетро е с нас за шести сезон, е наистина ценно. Той отново осигурява голяма приемственост. През годините е имал голям принос за нашата програма както на пистата, така и извън нея. Развълнувани сме, че този сезон той получи пълноправно участие в Индикар. Така той може да прави това, което обича – а именно да се състезава, но и да е там като част от семейството на Хаас“, добави шефът на американския отбор.

Беърман и Фитипалди също коментираха съобщението на Хаас

„Наистина съм щастлив, че ще бъда част от Хаас за предстоящия сезон. Миналата година имах страхотно преживяване, работейки с всички в отбора. Очаквам с нетърпение да надградя това през тази година“, сподели Беърман.

„Има няколко уикенда, по време на които ще участвам в FP1 – наред с резервните задължения, което е вълнуващо. Благодарен съм на Хаас и Скудерия Ферари за вярата и за това, че ме подкрепят“, добави младият британец.

„Щастлив съм и се гордея, че навлизам в шестия си сезон с Хаас. Очаквам с нетърпение да продължа работата ни по развитието и да подкрепям отбора по най-добрия възможен начин по време на Световния шампионат на ФИА във Формула 1 през 2024-та“, каза Фитипалди.

Утре Хаас ще представи болида си за сезон 2024. После отборът ще направи два шейкдауна преди старта на предсезонните тестове в Бахрейн.