Начало Избрани Хаас официално потвърди привличането на Беърман

Хаас официално потвърди привличането на Беърман

1902
0
Оливър Беърман
Оливър Беърман, снимка Хаас

Хаас официално потвърди привличането на Оливър Беърман. Британецът ще кара един от автомобилите на американския отбор през следващия сезон. За момента не се знае кой ще бъде съотборник на Беърман догодина.

Днес Хаас най-накрая обяви, че Беърман ще бъде официална част от екипа през следващия сезон. Британецът беше свързван с отбора още след силното си представяне в Джеда. Тогава той караше на мястото на Карлос Сайнц, който претърпя операция заради апендицит. Макар че нямаше никакъв предишен опит с болида SF-24, Беърман финишира седми в състезанието на уличната писта и спечели шест точки.

Още миналата седмица се появи информация, че Хаас ще потвърди Беърман по време на Гран при на Великобритания. Уикендът на Силвърстоун е домашен за младия пилот, който в момента кара във Формула 2

Самият Беърман определи като „невероятна“ мисълта, че догодина ще бъде титулярен пилот в F1.

„Трудно е да се опише с думи колко много означава това за мен. Мога да кажа на глас, че ще бъда пилот от F1 за тима на Хаас. Това ме ме кара да се гордея безкрайно много“, сподели британецът.

„Аз мога да бъда един от много малкото хора, които могат да правят това, за което са мечтали като деца. Това е нещо наистина невероятно. Искам да благодаря на Джийн [Хаас], Аяо [Комацу] и на всички в Хаас за това, че повярваха в мен и че ми се довериха да представлявам техния отбор“, добави той.

Беърман вече записа две тренировки за Хаас от началото на сезона. Този уикенд британецът ще се завърне зад волана на VF-24 в откриващата тренировъчна сесия на Силвърстоун. До края на годината той ще се включи в поне още три сесии

„Вълнуващо е да можеш да дадеш на толкова талантлив млад пилот като Оливър Беърман. Догодина той ще кара за нас на пълен работен ден“, сподели Аяо Комацу.

„Той се превърна в невероятно зрял пилот под ръководството на Академията за пилоти на Скудерия Ферари. Светът се убеди в това, когато той бе повикан в последния момент да участва в Гран при на Саудитска Арабия.“

„Оливър доказа, че е повече от готов за задачата. Ние сами се убедихме в това, като го качихме в автомобилите ни в някои тренировъчни сесии през последните два сезона“, продължи шефът на Хаас. „Очакваме с нетърпение да продължим да го развиваме като пилот и да се възползваме от предимствата на неговия талант както в автомобила, така и извън него.“

„Беърман е страхотен човек и е много желано попълнение в отбора. Сега вече знаем, че тази връзка ще бъде по-дългосрочна, което е положително за всички заинтересовани страни“, завърши Аяо Комацу.

Беърман ще бъде третият новобранец, който привлича Хаас. През 2021 г. отборът заложи на Никита Мазепин и Мик Шумахер. Двамата обаче разполагаха с крайно неконкурентен болид и не спечелиха нито една точка.

Не се знае кой ще бъде съотборник на Беърман през следващия сезон. Една от опциите е тимът да удължи договора на Кевин Магнусен. Но според Комацу, Хаас може да освободи датчанина и да привлече на негово място някой друг. Не е тайна, че отборът проявява сериозен интерес към Естебан Окон.