Начало Избрани Хаас остана без резервно шаси за Австралия

Хаас остана без резервно шаси за Австралия

1286
0
Мик Шумахер, Хаас, Саудитска Арабия, Джеда, катастрофа
снимка: Хаас

Отборът на Хаас остана без резервно шаси за Австралия. Причината за това е тежката катастрофа на Мик Шумахер в квалификацията по улиците на Джеда. Германецът на практика разруши своя автомобил VF-22 и не взе участие в състезанието. Според изчисленията, инцидентът на бившия шампион във Формула 2 струва около 1 милион щатски долара.

В навечерието на уикенда в Австралия, шефът на Хаас Гюнтер Щайнер потвърди че екипа няма да разполага с резервно шаси, ако получи по-тежки повреди на автомобила през този уикенд.

„Ситуацията с резервните части е такава, каквато се очакваше след толкова голяма катастрофа. Разполагаме с всичко необходимо, но нямаме голямо изобилие от резервни компоненти“, каза Щайнер.

Отборът трябваше да транспортира повредения автомобил на Шумахер директно от Саудитска Арабия до Австралия, след което да го върне в базата си във Великобритания. Там той ще претърпи основен ремонт, преди да бъде използвано в следващите надпревари.

В началото на седмицата изпратихме шасито обратно в Европа, за да го подготвим за Имола, каза Щайнер. Налагаше се да го донесем тук заради митническите формалности. Сега то ще бъде  изпратено обратно във Великобритания, където ще бъде поправено.“

Въпреки недостига на резервни части, шефът на Хаас заяви, че няма да нарежда на Шумахер или на съотборника му Кевин Магнусен да променят подхода си този уикенд.

„Според мен не може да се подходи по различен. Пилотите ни са наясно със ситуацията и знаят, че няма резервно. За съжаление понякога се случват подобно неща.“

„Не е нужно да изпадаме в паника. Ако нещо се случи, ще се справим с него по възможно най-добрия начин. Не можете да кажете на своите състезателиизлезте и карайте бавно“. Това също няма смисъл. Просто не трябва да се предприемат допълнителни рискове, стига да не твърде наложителни“, завърши Гюнтер Щайнер.

Във връзка с това, Мик Шумахер омаловажи притесненията, според които липсата на допълнително шаси може да има негативно отражение върху уикенда на тима.

Мисля, че всичко ще бъде наред. Надявам се да бъдем бързиъс сигурност няма да имаме нужда от резервно шаси“, каза германецът.