Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хаас получи разрешение да замине за Монца

Хаас получи разрешение да замине за Монца

1266
0
Хаас
снимка, Хаас

Хаас най-накрая приключи драмите с бившия си титулярен спонсор Уралкали. Американският отбор получи разрешение да напусне Зандвоорт и да се отправи към Монца, след като изплати всичките си задължения към компанията за калиеви торове.

Хаас водеше спор с Уралкали, който продължава вече две години и половина. Руската компания поиска отборът да върне парите, преведени преди началото на сезон 2022 в F1. Припомняме, че двете страни прекратиха взаимоотношенията си след нахлуването на Русия в Украйна. В резултат на това Хаас уволни Никита Мазепин и прекрати договора си с Уралкали, собственост на неговия баща.

Съвсем логично, Уралкали заведе няколко дела срещу Хаас. По-рано тази година швейцарски арбитраж отсъди в полза на Уралкали. Според решението, отборът трябваше да върне по-голямата част от парите, преведени преди старта на сезона. Става въпрос за 12 млн. евро.

От Хаас обаче така и не върнаха парите на Уралкали. Това накара руската компания да депозира молба в нидерландски съд за конфискация на имуществото на отбора. В бокса на екипа дори имаше оценители, които да посочат стойността на наличното там оборудване, включително болидите и резервните части

В петък Хаас публикува изявление. Отборът потвърди, че ще плати всички дължими суми на Уралкали в най-кратък срок. После стана ясно, че парите са били преведени, но са били забавени заради санкциите, наложени към руската компания от ЕС и САЩ.

По-рано днес стана ясно, че Хаас все още не може да напусне Зандвоорт, тъй като парите не са получени в сметката на Уралкали. Заради това базираният в Банбъри екип остана блокиран и не можеше да замине за Италия.

Няколко часа по-късно Уралкали публикува изявление, в които потвърди, че е получила парите от американския отбор.

„Уралкали потвърждава, че сме получили изцяло дължимото от Хаас плащане (включително лихви и такси) след решението на швейцарския арбитражен съд. Също така сме събрали състезателния автомобил, който ни се дължи съгласно условията на договора за спонсорство“, се казва в изявлението.

„В този смисъл Уралкали уведоми нидерландските власти, че могат да освободят активите на Хаас като временна мярка. Отборът вече е свободен да ги изнесе от Нидерландия.“

Съобщението на Уралкали е добра новина за Хаас. Отборът вече може свободно да напусне Зандвоорт и да се отправи към следващия кръг в Италия, който ще се проведе този уикенд.

Разбира, че по-голямата част от сумата е била депозирана в сметка в Близкия изток. От Хаас са се опасявали, че директното плащане ще бъде в нарушение на санкциите, наложени на компанията.

„Уралкали вече потвърди получаването на финансовия превод от миналия петък. Поради това нашите камиони получиха разрешение да напуснат Нидерландия и незабавно да се отправят към Италия“, се казва в изявлението на Хаас.

Забавянето не би трябвало да се отрази на подготовката на отбора за състезателния уикенд на Монца.