Начало Избрани Хаас: Работим много усилено, за да разберем защо се получава това разминаване...

Хаас: Работим много усилено, за да разберем защо се получава това разминаване между представянето ни в квалификациите и състезанията

638
0
Хаас VF-23
снимка, Хаас

Хаас ще използва различен подход по време на уикенда в Австрия. Това потвърди Гюнтер Щайнер. Според неговите думи, отборът ще използва състезателният уикенд на пистата Ред Бул Ринг като „тестова сесия“, през която ще опита да разреши проблемите със състезателното темпо на болида VF-23.

Хаас показа впечатляваща скорост в квалификациите от началото на сезон 2023 в F1. Доказателство за това бе четвъртото място на Кевин Магнусен в Маями и второто място на Нико Хюлкенберг в Канада. Германецът също така записа още няколко класирания в Q3.

Денят на състезанието обаче е доста по-труден за Хаас. До момента екипът страда от сериозни проблеми, свързани с прекомерното износване на гумите. Това на свой ред намалява шансовете на Магнусен и Хюлкенберг да се борят за точки.

Инженерите на Хаас са изправени пред сериозно предизвикателство. В момента те работят усилено, за да открият първопричината за износването на гумите по време на състезанията.

„В момента проучваме защо имаме толкова добро представяне в квалификациите и не толкова добро представяне по време на състезанието“, обясни Щайнер. „Опитваме се да го възможно най-скоро. За следващите състезания може би ще се опитаме да намерим по-благоприятно място между двете сесии, т. е. нещо по средата“, добави шефът на Хаас.

Щайнер посочи, че екипът прави всичко по силите си, за да намери добър компромис, в който има скорост както в квалификациите, така и в състезанията

„Работим много усилено, за да разберем защо се получава това разминаване между представянето ни в квалификациите и състезанията. Имаме няколко насоки и идея. Те със сигурност ще се отразят на дизайна на VF-24. Очевидно трябва да премахнем тази лоша функция от автомобила за догодина“, каза шефът на Хаас.

Този уикенд в Австрия на практика ще има два старта. Единият от тях- спринтов- ще се проведе в съботния следобед, докато основната Гран при е в неделя. Във връзка с това Щайнер разкри, че тимът на Хаас ще използва двете състезания на Ред Бул като тестови сесии, за да намери потенциални решения за влошаването на състоянието на своя автомобил.

„Влизаме в това състезание отчасти като в тестова сесия. Имаме много неща, с които да се опитаме да отстраним проблемите си със състезателното темпо, така че имаме няколко идеи.“

„Тъй като този уикенд имаме две състезания, разполагаме с двойно повече време, за да се опитаме да направим различни неща. Да, ние винаги се опитваме да постигнем най-добрия възможен резултат, но също така може би правим компромис с най-добрия възможен резултат, за да разберем наистина какво се случва с нашия автомобил в деня на състезанието“, завърши Гюнтер Щайнер.

Пилотът на Хаас Кевин Магнусен има опит на пистата Ред Бул Ринг. Датчанинът финишира седми в миналогодишния спринт и осми в основната Гран при. Преди това той има още две класирания в зоната на точките.

„Очаквам с нетърпение поредния спринтов уикенд. Харесвам спринтовите състезания, защото там се случват повече неща  и напрежението се увеличава веднага след първата тренировка. Тук наистина се представяме на ниво и се борим за важни неща“, сподели Магнусен.

„Дори в FP1 има много по-голямо напрежение, защото това е единствената тренировка, в която участваш. Затова трябва да намериш ритъма си и да уцелиш точките си рано и бързо, за да постигнеш максимален ритъм за квалификацията. Просто уикендът е по-фокусиран и по-бърз, което ми харесва“, добави състезателят на Хаас.

В същото време неговият съотборник Нико Хюлкенберг ще запише второто си участие в спринтов уикенд. Пилотът на Хаас има две класирания в зоната на точките в Австрия

„Вече направих един спринт в Баку. Тук е много по-интензивно, защото първата тренировка е от голямо значение. Затова определено беше по-интензивно. Ред Бул Ринг е много различна от тази в Баку- тя е постоянна състезателна писта и има къса обиколка, така че разликата е доста голяма. Подходът ни обаче е същият – ще бъдем професионалисти и ще се опитаме да извлечем нещо от това“, заяви Хюлкенберг.