Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хаас ще реши дали ще остане в F1 след първите състезания

Хаас ще реши дали ще остане в F1 след първите състезания

2461
0
Хаас, Ромен Грожан
снимка: Майкъл Потс

Екипът на Хаас ще реши дали ще остане във Формула 1 в бъдеще след първите няколко състезания тази година. Това заяви собственикът на тима Джийн Хаас. Според него ако тимът не се представя достатъчно добре, то той може да реши да спре участието си в шампионата.

През 2019 г. Хаас записа най-слабият си сезон във Формула 1. Американският тим завърши на предпоследно място при конструкторите, като колата имаше много проблеми с гумите. Това водеше до много ниско темпо на Ромен Грожан и Кевин Магнусен в състезанията.

„Чакам да видя как ще започне този сезон, каза Джийн Хаас. – Ако имаме още една лоша година, това няма да е благоприятно.

Изкарахме вече 5 г. в спорта и видяхме как се случват нещата. Сега ще решим дали ще продължим. Трябва да оценим ситуацията. Не казвам, че няма да участваме повече. Но да изкараме още 5 г. в спорта ще е голям ангажимент за нас и трябва внимателно да се прецени дали има смисъл.“

Хаас обясни още, че участието на тима му във Формула 1 е помогнало много за популярността на компанията на европейските и азиатските пазари. Но неяснотата какво ще донесат новите правила в спорта и това колко скъп ще бъде той в бъдеще поставят под въпрос участието на Хаас.

„С новите правила за 2021 г., големият въпрос е колко ще струва участието ни във Формула 1, каза Джийн. – Знам, че всеки мисли, че тези промени са добри, но те ще ни излязат скъпо. А бизнесът моделът на спорта не е в полза на по-малките отбори. 70% от приходите отиват за водещите 3 тима, а 30% за останалите 7. Това не е добър икономически модел.“