Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хаас стартираха новият болид

Хаас стартираха новият болид

2085
0
Хаас
снимка: Хаас

От Хаас запалиха двигателя на новия автомобил, VF-21, а Никита Мазепин направи първи обиколки с него днес в деня за снимки на отбора.

Това се случва ден преди началото на тестовете, след като американският тим трябваше да изчака няколко седмици за сглобяването на колата заради противоепидемичните мерки във Великобритания. Всеки пристигащ в страната трябваше да прекара 14 дни в изолация, поради което от Ферари, чиято задвижваща система използват Хаас, решиха да не изпращат инженерите си, които помагат за инсталирането на двигателя. Все пак от тима успяха да сглобят колата навреме.

Никита Мазепин получи възможността да направи първите турове с автомобила за сезона. Той ще може да кара не повече от 100км според регулациите. Мик Шумахер пък ще бъде зад волана в сутрешната сесия от първия ден на тестовете утре.

VF-21 в голяма степен е базирана на миналогодишната кола на Хаас, с която отбора завърши на 9-то място в шампионата. От тима решили да не изпозлват двата си токена и да не правят инвестиции в краткосрочен план. Те няма да развиват автомобила през сезон, който Гюнтер Щайнер описва като преходен. Вместо това фокусът ще бъде върху болида за 2022 и новите регулации.

Основните промени са свързани с новите правила по отношение на пода на колата. Също така са били нужни аеродинамични промени заради новата спецификация на двигателя на Ферари. Според неофициална информация двигателят на италианския производител е с 20 конски сили по-мощен от миналогодишния.