Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хакинен: Единствената изненада, която ни очаква през 2024 г., ще е по-нататъшният...

Хакинен: Единствената изненада, която ни очаква през 2024 г., ще е по-нататъшният прогрес на Макларън

4526
0
Оскар Пиастри, Макларън F1
снимка: Майкъл Потс

Единствената изненада, която ще се случи в световния шампионат на Формула 1 през 2024 г. ще е по-нататъшният прогрес на Макларън, заяви Мика Хакинен. Легендарният финландец каза също така, че за него напредъкът на тима от Уокинг е събитието на сезон 2023.

„Като се има предвид в каква форма бе Макларън в началото на сезона и на каква позиция го завърши след последния старт в Абу Даби, то ще отбележа, че за мен прогресът на тима бе най-яркото събитие на годината. Напредъкът е видим не само отстрани, но и отвътре. Екипът е в отлично разположение на духа“, обясни Хакинен

„В Макларън обърнаха цялото си внимание към развитието на колата и всичко им се получи отлично. Според мен те тепърва ще ни удивляват. Според мен единствената изненада, която ни очаква през 2024 г., ще е по-нататъшният прогрес на Макларън. Този отбор вероятно ще е тимът, който ще усложни живота на Ред Бул“, допълни двукратният световен шампион, който спечели и двете си титли с отбора от Уокинг.

Напредъкът на Макларън през сезон 2023 бе повече от видим. Представянето не бе толкова постоянно – тимът имаше и много силни, и по-слаби моменти, но в крайна сметка прогресът бе огромен. Специален материал за развитието на Макларън и накъде ще продължи догодина може да намерите в новия брой на списание ClubS1 (269).

 

View this post on Instagram

 

A post shared by McLaren (@mclaren)

Шефът на Макларън във Формула 1 Андреа Стела отбеляза, че един от основните фактори за толкова големия напредък на тима бе преструктурирането на техническия департамент, извършено през 2023 г.

„Самото преструктуриране не е приключило напълно, защото включва хора, които още не са се присъединили към екипа. Питър Продрому оглавява аероотдела, Давид Санчес ще отговаря за представянето и концепциите, а Роб Маршал ще е шеф на инженерния и конструкторски департамент. Санчес и Маршал още не са в тима. Тази структура обаче даде яснота на отговорностите на всеки човек и позволи преобразяването на аеродинамичния отдел. Така получихме възможност да използваме пълноценно таланта на хората в Уокинг. Геометриите се чертаят от едни и същи хора и в началото, и в края на сезона“, обясни Стела.

Роб Маршал идва от Ред Бул, а Давид Санчес – от Ферари. Очаква се и двамата да започнат работа в Уокинг през януари.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by McLaren (@mclaren)