Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хакинен призова за постоянни стюарди във Формула 1

Хакинен призова за постоянни стюарди във Формула 1

2035
0
Мика Хакинен
Мика Хакинен, снимка Mirko Stange

Двукратният шампион във Формула 1 Мика Хакинен призова във Формула 1 да има постоянни стюарди. Така според него решенията им ще бъдат по-константни при едни и същи провинения и инциденти.

Повод за изказването му стана санкцията на Себастиан Фетел от 5 секунди в Канада за опасно връщане и блокиране на съперник. Той финишира първи, но с добавянето на това време пилотът на Ферари бе класиран 2-и. Победата отиде за Люис Хамилтън.

Според Хакинен пилотите трябва да имат повече свобода да се състезават, без да се страхуват, че ще бъдат наказани за най-дребното нещо.

„Мисля, че може би е време да се помисли за възможността да бъдат назначени 3-ма постоянни стюарди, като да има и пилот, който да бъде като 4–и такъв или съветник, каза Хакинен.

– Не поставям под въпрос качествата на стюардите в Канада. Но мисля, че за спорта би било полезно едни и същи хора да следят и вземат решенията във всяко състезание.”

Михаел Шумахер пред Хакинен
Михаел Шумахер пред Хакинен, снимка Paolo D’Alesio

Според финландеца по негово време, той и Михаел Шумахер са имали повече свобода да се борят. И ако те тогава са се състезавали с днешните правила, е щяло да получават много такива 5-секунди наказания.

„Смятам, че отборите, ФИА и спортът като цяло трябва да работят върху това как да бъдат оставени пилотите да се състезават, коментира още Мика.

– Понякога трябва да бъдеш реалист и да мислиш за репутацията на спорта. Никой не беше доволен след състезанието в неделя. Санкцията сложи края на битката за лидерството и наказа всеки, който гледа Формула 1.”