Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хакинен: Решението на Ауди да се присъедини към F1 през 2026 г....

Хакинен: Решението на Ауди да се присъедини към F1 през 2026 г. e наистина важен момент

1491
0
Ауди F1
снимка: Ауди Спорт

Мика Хакинен приветства влизането на Ауди в F1. Германският производител ще се присъедини към най-високото ниво на моторните спортове от 2026 г. Тогава в сила ще влязат новите технически правила за задвижващите системи. Според бившия пилот от Формула 1, това е значим момент за спорта.

Ауди потвърди ангажимента си към F1 в края на миналата седмица. Германската марка като се регистрира във ФИА като производител на двигатели. Малко преди края на сезона марката ще обяви партньорство с някой от настоящите обори на стартовата решетка. Най-вероятно това ще бъде Заубер. Швейцарската компания има сътрудничество с Алфа Ромео, което изтича в края на 2023 г.

„Световният шампионат става все по-силна през последните няколко години. Решението на Ауди да се присъедини към F1 през 2026 г. е наистина важен момент“, каза Хакинен.

„Въпреки че за начало обявиха само програма за двигатели, разбирам, че те планират да си партнират с отбор или да го купят. Това ще постави Ауди в пряка конкуренция с Мерцедес, Ред Бул и Ферари. Ще бъде фантастично да се види такава битка между четирите отбора.“

Огромният опит, невероятната история и постиженията на Ауди в моторните спортове несъмнено осигуряват добра основа на марката. Върху нея тя може да изгради начинанието си в F1 от сезон 2026.

Според финландеца, цялата заслуга за привличането на Ауди е на Формула 1. През последните години шампионатът подобри своята платформа, както по отношение на привличането на нова публика, така и на подобряването на представянето на пистата благодарение на по-добрите технически правила.

Хакинен добави, че огромните усилия на спорта към по-устойчиво и въглеродно неутрално бъдеще също са били от важно значение да присъединяването на Ауди. По принцип F1 планира да използва нулеви въглеродни емисии до 2030 г.

„Виждам, че това е резултат от страхотната работа, която F1 и Либърти Медия свърши през последните години. Те увеличиха популярността на спорта чрез поредици като Drive to Survive по Нетфликс, развитието на социалните медии и работата, която беше свършена за подобряване на състезанията.“

„Правилата за двигателите през 2026 г. са привлекателни и поради факта, че почти половината от мощността ще се генерира от електрическа енергия. Същевременно изкопаемите горива ще бъдат заменени от напълно екологични и устойчиви горива. Очевидно това е привлекателно за толкова голям производител на автомобили като Ауди. В крайна сметка идването на германците е брилянтно свършена работа на F1 и ФИА“, завърши Мика Хакинен.