Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън на кръстопът

Хамилтън на кръстопът

17
0
Люис Хамилтън

Люис Хамилтън и Макларън – тези две имена са свързани толкова отдавна заедно, че изглежда едва ли не немислимо пътищата им да се разделят в бъдещето. И все пак това може да стане действителност след като не е тайна, че шампионът за 2008 г. се оглежда и за други възможности.

Дали това не е начин да бъдат измъкнати повече пари от отбора и дали ще бъде умно да бъде напуснато едно добре уредено „гнездо“? Трикратният световен шампион Джеки Стюърт има своя гледна точка по въпроса, която изразява пред Дейли Мейл.

„Аз се доверявах на Кен Тирел и неговите механици живота си и парите си. Трябва да имаш подобно доверие, за да постигаш резултати. Но за да се изгради такова са нужни години“, заявява Стюърт.

Така според него смяната на отбора ще е като скок в студена вода, нещо, което е непознато за Хамилтън. Той бе подкрепян от Макларън през цялата си кариера и буквално бе отгледан в отбора.

„Без Макларън просто нямаше да има пилота Люис Хамилтън. Със сигурност за мен нямаше да достигне успехите, които има до момента, а може би нямаше да влезе и във Формула 1.“

Така че според Стюърт подобна крачка ще е крайно нелогична. От друга страна Хамилтън на няколко пъти заяви спекулативно от една страна, че с удоволствие би карал кола, създадена от Ейдриян Нюи. А в момента той работи в Ред Бул. И то става дума за отборът, който спечели шампионските титли през последните две години и бе накрачка да направи това и през 2009 г.

„Действително те в момента са единствената алтернатива на Макларън.“

Според шотландецът обаче не е ясно дали този екип би инвестирал дългосрочно „в побеждаването“, както се изразява той. Другите алтернативи, а именно Ферари и Мерцедес, които от няколко години чакат да направят кола победител изглеждат не толкова стабилни на фона на Макларън и Ред Бул.

Освен това във Ферари има сериозен фактор, който Хамилтън едва ли би забравил: Фернандо Алонсо. Испанецът бе унижен публично от Рон Денис, след като в средата на първия си сезон в Макларън се оказа едва ли не, че световният шампион е привлечен, за да бъде втори пилот на недоказан новобранец. И въпреки демонстрираното добро възпитание от страна на испанеца, който неколкократно показа, че е забравил обидата и възстанови колегиалните си отношения с Хамилтън, англичанинът едва ли би го искал за съотборник в екип изграден около двукратния шампион.

„Дори да направят кола, способна да побеждава, Хамилтън би имал във Ферари Алонсо за съотборник, което едва ли ще е по вкуса му“, обяснява шотландецът.

Около второто място във Ферари се разрази истинска буря след слабия старт на сезона за Фелипе Маса. Спекулираше се за преговори с кого ли не, включително с Марк Уебър и Себастиян Фетел от Ред Бул. Според Лука ди Монтедземоло в екипа „никога до този момент“ не са обмисляли привличането на Хамилтън, въпреки че той бил „един от най-добрите пилоти във Формула 1“. Но от друга страна „всеки отбор се нуждае от баланс“. Което прави привличането му почти невероятно поне до края на договора на Фернандо Алонсо. През 2016 г…