Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън се извини за споделянето на антиваксърски пост

Хамилтън се извини за споделянето на антиваксърски пост

2348
0
Люис Хамилтън
Люис Хамилтън; снимка: Мерцедес

Люис Хамилтън отново се оказа в противоречива ситуация и си навлече критики, след като сподели в Инстаграм антиваксърски пост. Става дума за видео, публикувано от Кинг Бах. Истинското име на известния в интернет актьор и изпълнител е Андрю Бечълър и двамата с Хамилтън са работили по различни проекти. Клипът е на интервю с Бил Гейтс на тема ваксината срещу COVID-19, която е разработвана с подкрепа от фондацията на съоснователя на Майкрософт. Озаглавен е „Помня първата си лъжа“ с внушението, че Гейтс е лъжец.

Споделянето от Хамилтън на клипа му навлече сериозни критики. Той отбеляза случващото се и изтри видеото, след което даде обяснение за действията си

„Забелязах някои коментари на по-раншния си пост относно ваксината срещу коронавируса и искам да изясня какво мисля по въпроса, тъй като разбирам, че може да е имало неразбиране. Първо, всъщност не бях видял написания (към клипа) коментар, което е изцяло моя вина. Уважавам много благотворителната работа на Бил Гейтс. Искам също така да е ясно, че не съм против ваксина, която без съмнение ще е важна в битката срещу коронавируса. Надявам се да спасява животи. След като изгледах видеото обаче, чувствам, че то показва, че има голяма несигурност около страничните ефекти и как ще се финансира. Постовете ми невинаги са правилни. Аз съм просто човек, но се уча“, написа Хамилтън.

Това е поредна противоречива ситуация, в която се оказва шесткратният световен шампион. Той се озова в диспут с Бърни Екълстоун вследствие на интервю на 89-годишния англичанин за CNN. Коментар на Бърни подразни Хамилтън, който го нарече невеж и му препоръча да се образова. Екълстоун не пропусна да отговори. Марио Андрети сподели, че пилотът създава проблем, който не съществува. Реакцията на Люис бе същата като тази спрямо Бърни.

Състезателят е особено сериозно зает с каузата на движението Black Lives Matter. Всякакви подобни прояви предизвикват коментари доколко политически изявления имат място в спортни събития. Същевременно Хамилтън води битка в световния шампионат на Формула 1, където се смята, че основният му съперник е съотборникът му в Мерцедес Валтери Ботас. Специален материал за борбата помежду им може да намерите в новия брой на списание ClubS1 (239).