Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън спечели драматичната Гран при на Бахрейн пред Верстапен и Албон

Хамилтън спечели драматичната Гран при на Бахрейн пред Верстапен и Албон

2774
0
Люис Хамилтън
Люис Хамилтън; снимка: Мерцедес

Люис Хамилтън спечели драматичната Гран при на Бахрейн, в която се случиха две сериозни катастрофи. В началото Ромен Грожан претърпя ужасяващ инцидент, при който автомобилът му Хаас се разцепи на две и избухна в пламъци при удар в мантинела. След това Ланс Строл се обърна. В края на състезанието пък маршал претича между колите заради пламъци в колата на Серхио Перес вследствие на технически проблем. С Хамилтън на подиума се качиха Макс Верстапен и Алекс Албон.

В обиколката на отиване към стартовата решетка Макс Верстапен съобщи по радиото, че е дисплея на волана му е присветнала неочаквана червена светлина.

На старта Хамилтън поведе чисто, Валтери Ботас бе изпреварен от Макс Верстапен, Серхио Перес, Алекс Албон и Даниел Рикиардо.

В дъното Ромен Грожан претърпя зверска катастрофа. Болидът му се разцепи на две и избухна в пламъци. Самият Грожан успя да излезе сам – 28 секунди след първоначалния удар. Той бе прегледан на пистата и откаран в болница за пълни изследвания.

В следващия почти час и половина маршалите на трасето поправяха мантинелата, в която се вряза Хаас-ът на Грожан.

При втория старт Хамилтън отново поведе без проблеми. След известна битка втори излезе Верстапен. Трети бе Перес, следван от Ботас, Алекс Албон, Ландо Норис, Естебан Окон, Шарл Льоклер, Даниел Рикиардо, Пиер Гасли.

Във втората половина на колоната Ланс Строл се удари с Квят и се преобърна. Веднага излезе кола за сигурност.

„Добре съм, просто вися надолу с главата“, обади се Строл по радиото.

Малко след това канадецът успя да излезе от кокпита си.

Ботас трябваше да влезе в бокса заради спукана гума. Фетел се оплака от съотборника си Льоклер по радиото.

„Не отново! Не може просто да го прави това, сякаш не съм там. Също като в Австрия, сериозно. Цяла сутрин говорихме за оставяне на място“, протестираше Фетел

В деветата обиколка състезанието бе подновено отново. Хамилтън бързо дръпна пред Верстапен. За по-малко от обиколка авансът на Люис вече бе 1,123 сек. Сайнц изпревари Рикиардо за осмото място.

„Колата ми подскача като кенгуру, заклевам се“, каза Верстапен по радиото. Рейс контролът съобщи, че ще разследва инцидента между Квят и Строл.

Сайнц и Льоклер водеха ожесточена битка за седмо място. След като испанецът го задмина и удържа позиция, Рикиардо се възползва от моментното разколебаване на пилота на Ферари и също го задмина. Скоро и Пиер Гасли изпревари Льоклер, като при това французинът бе с гуми хард, а Шарл – с медиум. Квят получи 10 секунди наказание за инцидента със Строл.

В 19-ия тур Хамилтън влезе в бокса и сложи медиум

Същото стори и Албон. При връщането си на пистата двамата бяха съответно трети и седми. След това Верстапен и Перес на свой ред бяха в пита, като техният избор бе хард.

Верстапен се обади по радиото, че няма какво да губи и предложи на екипа си да атакуват максимално. Междувременно Перес бе изпреварил Гасли, а в 24-ата обиколка и Албон задмина пилота на Алфа Таури, заемайки четвъртото място. Пиер влезе в пита в 26-ия тур заедно с Ботас.

В 30-ата обиколка авансът на Хамилтън пред Верстапен бе 5,1 сек. Перес бе трети – на над 16,6 сек зад пилота на Ред Бул. Албон вървеше четвърти, на 4,6 сек от състезателя на Рейсинг Пойнт.

Пети бе Норис пред съотборника си в Макларън Сайнц. Топ 10 допълваха Рикиардо, Окон, Гасли, Ботас.

В 35-ата обиколка Верстапен отново бе в бокса и сложи хард, но се забави

След него и Албон взе същия тип гуми. Най-твърдата за уикенда смес взе и Окон. Хамилтън също влезе в бокса и се върна пръв на пистата с хард.

Перес на свой ред направи пит. Мексиканският пилот се върна пети на трасето – зад Хамилтън, Верстапен, Норис и Сайнц.

Той бързо преодоля испанеца, докато малко по-назад състезателите на Рено водеха ожесточена битка за десетото място. Рикиардо се защити срещу съотборника си и отвори разлика. След поредните спирания в бокса редът от трета до десета позиция бе Перес, Албон, Гасли (с два пита), Норис, Сайнц, Рикиардо, Окон, Ботас (с 4 бокса).

10 тура преди финала Верстапен отново бе в бокса и сложи медиум. Бе на 25,720 сек зад Хамилтън и започна да прави най-бързи обиколки. Перес се обади по радиото да събуди механиците си в бокса. Норис взе петото място от Гасли, след което и Сайнц изпревари състезателя на Алфа Таури.

Три обиколки преди финала задвижващата система в болида на Перес се повреди и колата му се запали. Маршал претича по през пистата пред Норис, който изкрещя по радиото: „Какво е това?! Човек на пистата!“ Излезе кола за сигурност и се прибра в последния тур точно преди финала. Хамилтън взе победата пред Верстапен и Албон. Четвърти финишира Норис, следван от Сайнц, Гасли, Рикиардо, Ботас, Окон, Льоклер.