Начало Избрани Хамилтън: F1 трябва да има състезание в Южна Африка

Хамилтън: F1 трябва да има състезание в Южна Африка

777
0
Киалами, Република Южна Африка
Киалами, снимка Ауди

Люис Хамилтън иска F1 да има състезание в Южна Африка. Пилотът на Мерцедес подкрепя с две ръце идеята световният шампионат да се върне на пистата Киалами. Трасето край Йоханесбург е било дългогодишен домакин на състезания от F1 от 1967 до 1985 и 1992-1993 г. След това веригата е извадена от календара на F1 поради финансови причини.

От началото на годината упорито се говори за връщане на Гран при на Южна Африка. Ръководството на F1 проведе няколко разговори и срещи с организаторите на надпреварата.

Малко преди старта на уикенда в Белгия главният изпълнителен директор на F1 Стефано Доменикали заяви, че Киалами няма да се върне в спортния календар на спорта през 2023 г. Според него, пистата не е покрила всички изисквания на ФИА и FOM.

Най-главната причина за отлагането на Гран при на Южна Африка е липсата на достатъчно подкрепа от местното правителство. До този момент департаментът по туризъм на страната дава само обещания, които не се знае дали ще бъдат спазени.

В допълнение, трябва да бъдат извършени строителни работи по трасето, за да бъде получена най-високата оценка на ФИА- 1. Не се знае и кой ще плати таксата за домакинство, която ще бъде поне 15 млн. долара.

За момента преговорите между двете страни са прекратени. Най-вероятно Гран при на Южна Африка ще се завърне в календара на F1 през 2024 г. или по-нататък. Отлагането на старта в Киалами даде глътка въздух на Гран при на Белгия. Надпреварата на пистата Спа ще остане в графика на спорта и догодина.

В момента Формула 1 се състезава на пет континента- Европа, Азия, Австралия, Северна и Южна Америка. Във връзка с това Доменикали неведнъж е изявявал желанието си керванът на шампионата да се завърне в Африка.

Поради липсата на достатъчно писти и икономическото състояние на повечето страни в континента, най-добрият вариант е състезанието да се проведе на пистата Киалами.

Хамилтън следи отблизо ситуацията с Гран при на Южна Африка. Британецът е голям почитател на събитието. Също така той прекара част от лятната си почивка в африканския континент. Пилотът на Мерцедес няма търпение да се състезава на пистата Киалами.

„Наблягах много на тази тема и подкрепям идеята да има Гран при в тази страна“, заяви седемкратният световен шампион пред медиите.

„Доволен съм от разговорите, които се водят в последно време. Стефано [Доменикали] върши невероятна работа, опитвайки се да го осъществи това събитие. Все още се надявам, че може да има състезание през следващата година. В крайна сметна човек никога трябва да казва никога. Ще бъда доволен ако посетим Киалами в най-скоро време. F1 трябва да има състезание в Южна Африка“, добави Люис Хамилтън.

Последното издание на Гран при на Южна Африка се е състояло през сезон 1993. Победителят в тогавашното състезание е бил Ален Прост с Уилямс. Най-успешният състезател на пистата Киалами е Ники Лауда. Австриецът е печелил надпреварите на трасето край Йоханесбург през 1976, 1977 и 1984 г.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

A post shared by Kyalami Grand Prix Circuit (@kyalamigrandprixcircuit)