Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън: Фетел заслужава всички успехи, които постига

Хамилтън: Фетел заслужава всички успехи, които постига

43
0
Люис Хамилтън

Люис Хамилтън реши да уточни какво е искал да каже с коментара си относно доминацията на Себастиан Фетел и Ред Бул в световния шампионат на Формула 1.

Споделеното от него мнение, че постоянните успехи на трикратния носител на короната в Гран при вероятно отблъскват част от аудиторията – подобно на триумфалната серия на Михаел Шумахер и Ферари отпреди десетилетие – предизвика поредица коментари. Това накара пилота на Мерцедес да вземе пак отношение по въпроса, което той публикува в Туитър акаунта си.

Прочетох някои от историите и материалите за коментара ми спрямо Себ. Чувствам, че е необходимо да поясня мисълта си. Себ е страхотен шампион!! Не само това – той е невероятно човешко същество, забавен е и скромен. Заслужава всички успехи, които постига! Възхищавам се на отдадеността му и способността да се представя постоянно (на високо ниво) без грешки. Това отличава истинския шампион. Независимо какво вие и аз може да си мислим за колата му, в крайна сметка той върши перфектна работа. Аз съм благодарен, че имам шанса да карам по време на ера с толкова страхотни пилоти като него. Бог да ви благослови и дано изкарате изумителен ден! – написа Хамилтън.

Забележката за болида на Фетел вероятно ще предизвика нови коментари, след като историите от Сингапур утихнаха. Себастиан бе с такова темпо на уличното трасе, че се появиха слухове за тракшън контрол в неговия RB9, както и други теории за работата на автомобила. В Корея обаче германецът – макар да контролира надпреварата от старта до финала – не бе с толкова изявено превъзходство.

Междувременно Хамилтън защити и стратегическото решение на тима си да го оставят на пистата в края на втората му серия обиколки в надпреварата на Йонгам, въпреки че темпото му бе паднало значително. Той самият се оплака многократно от състоянието на гумите си (и най-вече предна дясна), но получи инструкция да остане на трасето. Шефът на Мерцедес Рос Браун обясни впоследствие, че екипът обмислил вариантите да го прибере за ранен стоп или да го остави да се опита да достигне първоначално планирания брой обиколки. Решението бе да остане на пистата.

Трябваше да достигна определен тур. Нямаше да можем да направим 35 обиколки с тези гуми (във финалната серия). Е, не вярвахме, че ще успеем. В ретроспекция излиза, че сме можели да спрем рано и колата за сигурност щеше да помогне – излезе малко след това и щях да стигна до финала. Човек обаче никога не знае какво може да се случи – обясни и Хамилтън. – След като веднъж загубих време зад [Ромейн] Грожан, победата така или иначе беше невъзможна. След това всъщност се борех за втората позиция. И това приключи, когато гумите се износиха.