Начало Избрани Хамилтън и Рикиардо са против премахването на състезанието в Монако

Хамилтън и Рикиардо са против премахването на състезанието в Монако

2196
0
Монако 2022
Монако 2022, снимка Мишлен

Люис Хамилтън и Даниел Рикиардо са против премахването на състезанието в Монако. Надпреварата по улиците на Монте Карло изглежда ще остане в календара на F1 и след сезон 2022. Въпреки това, Княжеството все още няма подписан договор с ръководството на спорта Либърти Медия.

Бъдещето на Гран при на Монако отдавна е тема на разговор както сред феновете, така и сред пилотите oт F1.

В продължение на много години, криволичещите и тесни улички на Монте Карло са били причина за някои от най-емблематичните моменти в спорта. Мястото все още е обичано от много хора в падока. Също така голяма част от настоящите състезатели от шампионата живеят в Княжеството.

Наскоро бъдещето на състезанието в Монако се оказа под светлината на прожекторите. Причината за това е добавянето на все повече „бляскави места“ като Сингапур, Джеда, Маями и Лас Вегас.

Монако няма гарантирано място в календара на Формула 1

Изпълнителният директор на Макларън Зак Браун, призова Монако даработи върху начините за адаптиране на пистата.“ Целта е да се избегне провеждането на процесуални състезания с твърде малко изпреварвания.

Той също така поиска от домакинитеда спазват същите търговски условия, както при другите домакини на състезания от Гран при.“ Според настоящата сделка, Монако плаща само 15 млн. долара за домакинство. Това е доста по-малко от огромната сделка на Саудитска Арабия. Страната от Близкия изток плаща 50 млн. долара на година.

Въпреки че в момента няма нов договор за о  ставането на Монте Карло в календара, президентът на Автомобилния клуб на Монако Мишел Боери гарантира, че състезанието ще се проведе и след 2022 г.

Засега обаче спортът очаква официално съобщение. В това време докато Пиер Гасли призова събитието да не отпада след края на 2022 г.

Бившите победители в Монако, Люис Хамилтън и Даниел Рикиардо вече подкрепиха мнението на Гасли. Двамата са отворени за нови места като Маями и Лас Вегас, но желаят F1 да не забравя историческите си корени.

Монако е специално място, каза Рикиардо пред представители на медиите.

Работата е там, че ми харесва добавянето на някои от тези нови писти и нови градове, в които ще отидем. Аз съмза, защото това са нови преживявания и привличане на друга аудитория. Тези действия са забавни и допринасят за развитието на спорта.“

Харесва ми да споделям спорта с повече хора по света. В крайна сметка да разпространявам нашата страст с повече хора. Въпреки това все още искам да има основните места във F1, включително и трасето в Монако. уикендът там е наистина специален.“

Седемкратният световен шампион Люис Хамилтън също изказа своето мнение:

Това е една от перлите в короната на нашия спорт. Не съм сигурен, че би било чудесно, ако я загубим“

Има доста хубави места в Монте Карло. Най-трудната част е, че самото състезание не е впечатляващо. От друга зрителите му се наслаждават, защото е на отлична локация.“

По повод предложението на Браун, че пистата може да бъде коригирана, за да се насърчават повече изпреварвания, Хамилтън заяви следното:

Коригирането на пистата не е лесно, защото това е втората най-малка страна в света. Не разполагаме с много място.“

Много от нас живеят в Монако Именно този статут на икона, историята, която има, е толкова привлекателна както за пилотите, така и за тези, които гледат по трибуните и екраните.“

Рикиардо иска следващото поколение пилоти да изпита славата на Монако

Австралиецът е само един от петимата настоящи пилоти F1, включително Хамилтън, Себастиан Фетел, Фернандо Алонсо и Макс Верстапен, които са достигали до успеха в Монако.

Победата му дойде през 2018 г. Това бе точно две години след деня, в който претърпя огромна загуба след като бавно спиране в бокса позволи на Хамилтън да го изпревари и да заеме първото място.

„Смятам, че състезанието е една от най-сложните писти за изпреварване. Не съм сигурен, че предоставя най-доброто зрителско изживяване в неделя. От другата страна изживяването през уикенда е  уникално. всичко. Атмосферата в Монако е специална и уникална“, каза той.

„Всеки пилот от F1 трябва да отиде там и да емоциите, които съпътстват състезанието в Монако. Самият аз съм много, много щастлив, че успях да спечеля такава надпревара. Бих искали следващото поколение  пилоти да преживее това. Чувството е наистина специално“, завърши Даниел Рикиардо.