Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън изумен от възможността Маси да се върне

Хамилтън изумен от възможността Маси да се върне

3974
0
Джеймс Кордън, Люис Хамилтън
Джеймс Кордън и Люис Хамилтън; снимка: Майкъл Потс

Люис Хамилтън бил изумен от възможността Майкъл Маси да се върне във ФИА. Шефът на Мерцедес Тото Волф също бил вбесен

Мохамед бин Сулайем посочи в свое интервю, че иска във Формула 1 да има поне трима рейс директори. Това бе изтълкувано като намек, че Маси може отново да заема и поста, от който бе освободен по-рано тази година заради разправията за действията му по време на финала за сезон 2021 в Абу Даби. В публикация на британския таблоид Дейли Мейл се твърди, че техен източник е разкрил реакцията на седемкратния световен шампион и ръководителя на тима му, когато научили за казаното от президента на ФИА.

„Решението (за освобождаването на Маси) бе взето от световния съвет. (Ситуацията в Абу Даби) беше човешка грешка от страна на Майкъл. Аз нямам лични проблеми с него. Не мразя никого. Той е налице и може да го използваме отново. Не съм казвал, че се отърваваме от него. Казах, че може да го използваме пак. Отворени сме за всякакви варианти“, заяви Бин Сулайем.

„Трябва да се занимаем с липсата на хора във ФИА. Искам да има минимум трима рейс директори, в идеалния случай до началото на следващата година“, добави президентът на ФИА.

Според източника на Дейли Мейл Бин Сулайем не искал разправии с когото и да е, а да „върне ФИА до заслужената ѝ позиция“

„През последните години ФИА бе изтикана настрани и неговото желание е организацията да поеме старата си роля. Не иска нищо за себе си, нито финансово, нито нещо друго. Може би чувства, че Тото малко е прекалил и че не му е работа да управлява Формула 1“, е заявил неназованият източник.

Не се уточнява какво точно смята Бин Сулайем да възстановява в ролята на ФИА. Федерацията администрира световния шампионат, от който получава и средства, съставляващи по-голямата част от приходите ѝ. По законите на Европейския съюз организацията не може и няма право да се занимава с търговските права на първенството. Те принадлежат в момента на Либърти Медия. И ако желанието на Либърти за повече шоу в надпреварите не се посреща добре от част от феновете, то начинът на управление и прилагането на правилата от страна на ФИА и нейните представители от години създават не просто разногласия, а истински скандали. Например едни и същи нарушения на писта получават различни санкции или изобщо не се наказват. Това неколкократно докара Фернандо Алонсо до ярост през 2021 г. В началото на сезон 2022 също имаше недоволство от федерацията, особено силно в Маями.

От Мерцедес са отказали да дадат официален коментар на Дейли Мейл относно интервюто на Бин Сулайем.