Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън критикува F1 за мълчанието след смъртта на Джордж Флойд

Хамилтън критикува F1 за мълчанието след смъртта на Джордж Флойд

3429
0
Люис Хамилтън
Люис Хамилтън; снимка: Майкъл Потс

Шесткратният световен шампион във Формула 1 Люис Хамилтън изрази недоволство от мълчанието на колегите си в Гран при относно протестите, обхванали Съединените щати след смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд.

Размириците в Съединените щати избухнаха след смъртта на 46-годишния Джордж Флойд в Минеаполис миналата седмица. Разпространени в социалните мрежи видеоклипове показват как при ареста му полицаят Дерек Човин е затиснал с коляно врата му. Флойд казва: „Не мога да дишам” и малко след това умира. Още на следващия ден участвалите в ареста четирима полицаи са уволнени. Впоследствие Човин е арестуван и обвинен в непредумишлено убийство. Станалото обаче предизвика огромен отглас и се стигна до демонстрации в 30 американски града, често прерастващи в сблъсъци с полицията, погроми и вандализъм. На много места има обявено извънредно положение и полицейски час. Протестите са възприемани като част от движението „Black Lives Matter”, преследващо спазване гражданските права на афроамериканците.

„Виждам онези от вас, които мълчат. Някои сте сред най-големите звезди, а мълчите сред несправедливостта”, написа Хамилтън

„Нито знак от когото и да е в моята индустрия, доминирана, разбира се, от бели хора. Аз съм сред малцината цветнокожи и съм сам. Мислех, че виждайки случващото се щяхте да кажете нещо, но не можете да застанете до нас. Само знайте, че знам кои сте и ви виждам…”

Хамилтън допълни, че подкрепя мирните протести, както и че проблемът не е ограничен само до САЩ.

„Не може да има мир, докато така наречените лидери не променят нещата. Не е само Америка, а и Великобритания, Испания, Италия, навсякъде. Отношението към малцинствата трябва да се промени, всички сме еднакви! Не се раждаме расисти и с омраза в сърцата си.”

Това не е първа подобна проява от страна на Хамилтън за движението. През 2017 г. той изрази подкрепа към американските спортисти, заставащи на коляно по време изпълнението на националния химн в знак на протест.

След написаното от англичанина няколко пилоти от Формула 1 изразиха мнение

„Честно казано, чувствах, че не е съвсем на място и ми бе неудобно да споделя мислите си в социалните медии относно цялата ситуация”, написа Шарл Льоклер. „Затова не изразих мнение по-рано. Боря се да намеря думи за жестокостите в някои от видеоклиповете, които видях в интернет. Расизмът трябва да се посреща с действия, не с мълчание. Наша отговорност е да говорим срещу несправедливостта. Не мълчете. Заставам до #BlackLivesMatter.”

Ландо Норис също призова към действие, а Даниел Рикиардо бе особено експресивен.

„Расизмът е токсичен и трябва да се отнесем към него не с насилие или мълчание, а с единство и действия. 2020 година е, по дяволите”, написа австралиецът.