Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън може да си вземе почивка от F1

Хамилтън може да си вземе почивка от F1

3695
0
Люис Хамилтън
Люис Хамилтън; снимка: ФИА

Люис Хамилтън може да си вземе почивка от F1. Пилотът на Мерцедес призна, че ще разгледа всички опции след 2025-та, преди да реши дали ще се оттегля от спорта или не.

Хамилтън е на практика най-успешният пилот в историята на F1. Британецът се изравни с Михаел Шумахер по брой световни титли и подобри рекордите на германеца за спечелени победи и полпозишъни.

Хамилтън беше на крачка от спечелването на безпрецедентната осма титла при пилотите през 2021 г. Пилотът на Мерцедес обаче бе изпреварен от Макс Верстапен в последната обиколка на Гран при на Абу Даби. Това се случи след като тогавашният рейс директор на ФИА Майкъл Маси допусна грешка. Тя позволи Верстапен мине пред Хамилтън и да спечели първо световно първенство.

Седемкратният световен шампион преглътна загубата в Абу Даби и продължи състезателната си кариера. За нещастие, Мерцедес допусна груба грешка след влизането на новите технически правила през 2022 г. Германският производител заложи на радикална аеродинамична концепция, която изобщо не проработи според очакванията

Проблемите на Мерцедес оказаха негативно влияние върху представянето на Хамилтън. Седемкратният световен шампион не записа нито един успех през последните два сезона. От друга страна, той постигна напредък през сезон 2023 и финишира веднага зад Верстапен и Серхио Перес.

Въпреки предизвикателствата, Хамилтън продължава да е един яростен състезател, воден от страстта си към спорта. Британският ветеран ще остане на стартовата решетка поне до края на 2025 г.

Съвсем логично, осмата световна титла остава основна цел за Хамилтън. Той обаче настоя, че тя не е само негова цел. За момента пилотът на Мерцедес не смята да се пенсионира. От друга страна той признава, че има вероятност да се оттегли настрани за една година и да обмисли бъдещето си в F1 и моторните спортове като цяло.

„Никога не съм казвал, че осмата титла ще бъде крайната цел“, сподели Хамилтън. „Но не знам какво следва след Формула 1. Не чувствам непременно, че бих искал да остана активен във Формула 1. От друга страна никога не казвай никога.“

„Но не мога да си представя, че няма да карам повече и все още ще съм някъде в бокса. Просто ще си мисля: „Можех да остана още една година. Вероятно ще е по-добре да си взема година почивка и след това да видя дали искам да се върна.“

Хамилтън може да последва примера на Михаел Шумахер и Фернандо Алонсо. Двамата световни шампиони напуснаха F1 а няколко години, преди да се върнат и да опитат отново.  Друг доскорошен съперник на Хамилтън- Себастиан Фетел- също обмисляше завръщане в спорта.

„Не ме изненада, защото сега това се случва по-често с оттеглилите се пилоти. Фернандо се върна, Михаел Шумахер също“, коментира пилотът на Мерцедес.

„Виждал съм го и при спортисти от други спортове и съм разговарял с някои от тях по този въпрос. Те казваха: „Губиш нещо, което си правил през целия си живот, и изведнъж то изчезва“. Мога да си представя, че е невероятна дупка, в която можеш да изпаднеш“, заключи Люис Хамилтън.