Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън на полпозишън в Абу Даби

Хамилтън на полпозишън в Абу Даби

38
0

Люис Хамилтън (Макларън) спечели полпозишъна за утрешната Гран при на Абу Даби в първата в историята на Формула 1 квалификация започнала на дневна светлина и завършила на изкуствено осветление. Пилотът на Сребърните стрели бе убийствено бърз в края на тренировката за място на грида, като изпревари пилотите на Ред Бул Себастиан Фетел и Марк Уебър с повече от 0,6 сек. Англичанинът също така единствен в последния сегмент направи бърз тур в рамките на 1:40 мин.

Сериозни изненади в квалификацията липсваха. След първата й част отпаднаха Фернандо Алонсо (Рено) и за ужас на питуола на Ферари – Джанкарло Фисикела. Лично президентът на Скудерията Лука ди Монтедземоло наблюдаваше сесията в компанията на Михаел Шумахер, Фелипе Маса и от време на време присъединяващия се Лука Бадоер. Колкото и да са наясно в отбора, че болидът им F60 не е никак бърз в настоящия момент, това едва ли е утеха единият им пилот да е в дъното на таблицата и последен на грида. Фисикела обясни впоследствие, че до последния сектор е бил само с десета от секундата по-бавен от съотборника си Кими Райконен, но в края на обиколката нестабилност на предната част му попречила да постигне по-добро време.

След 15-е минути на втората част на квалификацията сред жертвите се оказаха второто Ферари с Райконен и Хейки Ковалайнен. От двамата финландци Кими се нареди 10-и, а колегата му от Макларън е 13-и в доста рязък контраст с темпото и скоростта на Хамилтън.

Накрая борбата бе особено ожесточена и лидерът в таблицата се сменяше с финала на почти всяка бърза обиколка, докато Люис накрая сложи точка на спора. Бътън пък не успяваше да загрее достатъчно гумите си, което го прати пети, на 0,106 сек зад Барикело.