Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън на полпозишън в Белгия

Хамилтън на полпозишън в Белгия

33
0

Люис Хамилтън (Макларън) спечели първата позиция за утрешната Гран при на Белгия на пистата Спа-Франкоршамп. Пилотът на Макларън изпревари Фелипе Маса (Ферари) и съотборника си Хейки Ковалайнен. Световният шампион Кими Райконен остана четвърти.
Квалификацията започна при хладно време – 17 градуса и на въздуха, и на асфалта. Дъжд не заваля по време на цялата сесия, въпреки облаците над трасето. Всичко премина също така много спокойно, без инциденти.
Изненади в квалификацията нямаше с изключение може би на първата част, в която Себастиен Бурде бе най-бърз. Представянето на Торо Росо обаче е във възход от Валенсия насам. Фанцузинът и съекипникът му Себастиан Фетел стигнаха до най-бързите десет, докато Тойота този път не успяха. При това положение Фернандо Алонсо (Рено) наполовина си свърши задачата през уикенда, тъй като ще се нареди пред двете коли на японския тим на грида. Междувременно Фетел остана в пита заради предполагаема повреда и участва в битката за първите десет места на стартовата решетка в самия й край.
Последните 10 минути от квалификацията се проведоха при почти същите метеорологични условия – температурата на трасето се покачи само с градус, а тази на въздуха падна също с толкова. При първите серии на пилотите лидерът се сменяше непрекъснато преди решителните излизания.
При последните бързи обиколки статуквото не се промени, като Хамилтън се оказа най-бърз. Това е петата му първа позиция през този сезон и той бе доволен от постигнатото.
Страхотен ден за мен, бях много доволен и от трите си бързи обиколки. Днес не направихме никакви грешки – нито аз, нито отборът. Реших да остана с твърдите гуми във втория сегмент, но съм доволен от темпото си и тогава – заяви англичанинът веднага след финала на квалификацията.
Фелипе Маса също каза, че обиколката му е била почти перфектна, но не съвсем:
Трябва да разберем защо представянето ми не бе достатъчно. Не знаем с колко гориво са съперниците ни, а освен това състезанието е дълго. Стартирането от първа редица е важно. Иначе балансът на колата е добър, просто явно не съм намерил онази скорост, която да ми даде с десета по-добро време.
Хейки Ковалайнен от своя страна обясни, че губи време в средния сектор, но не знае къде точно. Затова финландецът трябва да прегледа данните с инженерите си, за да разбере дали може да подобри представянето си в утрешната надпревара.