Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън начело след първата сесия, Алонсо със сериозни проблеми

Хамилтън начело след първата сесия, Алонсо със сериозни проблеми

63
0
Ферари,Фернандо Алонсо

Люис Хамилтън бе най-бърз в първата свободна тренировка на пистата Нюрбургринг в Германия. Втори завърши неговият съотборник в екипа на Мерцедес, Нико Розберг, следвани от Марк Уебър с Ред Бул. Сериозни проблеми имаше Фернандо Алонсо, който не успя да запише време в първата сесия.

Времето на Нюрбургринг бе хладно с температура на въздуха от 17 градуса и близо 21 градуса на асфалта. Началото на първата сесия очаквано бе използвано за тестови обиколки изпробващи системите на болидите. Именно в тази първа инсталационна обиколка Фернандо Алонсо спря своя болид още на петия завой и бе принуден да се прибере в бокса с мотопед, докато маршалите правеха всичко възможно да върнат колата му по-бързо в бокса. Болидът на Ферари явно за разлика от испанеца бе решил да бойкотира първата свободна тренировка.

В разговор с инженерите за възможната причина за спирането Алонсо обясни, че нещата по-скоро са изглеждали като проблеми с електрониката, отколкото като проблеми с хидравличната система.

Мерцедес бяха приготвили за домашното си състезание ново предно крило и нос, който наподобяваше сериозно този на Ферари. Резултатите от неговото използване вероятно ще станат ясни едва събота сутринта след като бъде направен анализ на събраните данни.

Трафикът на пистата стана сериозен около половин час след началото на сесията. Фернандо Алонсо излезе отново на пистата 45 минути преди края на сесията, но още в първата си обиколка се оплака по тим радиото, че отново има същия проблем, въпреки че този път той продължи без да спира. Неговият рейс инженер Андреа Стела му каза да се опита да се прибере в бокса, което този път не се оказа проблем.

На пистата пилотите на Мерцедес оглавиха класирането след първите серии от обиколки, като Хамилтън бе начело, въпреки оплакванията си от работата на системата DRS.

Проблеми, макар и не толкова сериозни колкото тези на Алонсо имаше и Себастиян Фетел, който прекара доста време в бокса след първата си серия от обиколки, като механиците работеха усилено по задната част на колата.

Алонсо от своя страна се отказа от участие в първата тренировка след като стана ясно, че вероятно трябва да бъде сменен стандартния електронен блок на колата му. По колата на Маса пък също се работеше, като механиците правеха промени в дефлекторите.

В Лотус изпробваха също различни конфигурации на предното крило, като със сравнението им се бе заел Ромен Грожан. Неговият съотборник Кими Райконен пък даде пето време в първата сесия изоставайки на повече от секунда от времето на Люис Хамилтън и нареждайки се зад Адриян Сутил.

Стана ясно, че тъй като не е част от асоциацията на пилотите Райконен, заедно със сънародника си Ботас и Сутил не биха участвали в бойкот на състезанието при никакви обстоятелства.