Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън над всички в Германия, тежък инцидент за Глок

Хамилтън над всички в Германия, тежък инцидент за Глок

43
0

Пилотът на Макларън Люис Хамилтън спечели убедителна победа в Гран при на Германия на пистата Хокенхайм днес. На втора позиция изненадващо се класира Нелсиньо Пикет от екипа на Рено, а Фелипе Маса от екипа на Ферари остана едва трети.
Британският пилот на Макларън поведе без проблеми още след старта и натрупа сериозна преднина пред втория Фелипе Маса още преди първите спирания в бокса. Както се очакваше британецът бе по-лек от съперниците си. Той влезе за пълно обслужване в 18 обиколка, две по-рано от Маса, три по-рано от Ковалайнен и четири по-рано от Райконен. Световният шампион не направи особено успешен старт за разлика от Роберт Кубица, който от седма позиция бе вече четвърти след първата обиколка. Райконен остана седми, зад Трули и Алонсо, а далеч напред съотборникът му Маса се бореше с двамата пилоти на Макларън, Хамилтън и Ковалайнен.
Райконен успя да се възползва по най-добрия начин от борбата между Алонсо и Трули. В четвъртата обиколка пилотът на Ферарисе възползва от грешка на испанеца и го изпревари. До първите стопове обаче той не успя да се справи с Трули, а Хамилтън по никакъв начин не получи хендикап от ранното си спиране. Напротив, след първите стопове той увеличи още преднината си пред Маса. Тимо Глок от екипа на Тойота бе трети с изтеглен доста назад първи стоп, Ковалайнен четвърти и Ник Хайдфелд пети също с изтеглен назад първи стоп. Едва на шеста, седма и осма позиция бяха Кубица, Райконен и Ярно Трули.
В 37-ата обиколка обаче Глок претърпя изключително тежък инцидент след счупване на окачването на задната му дясна гума на излизане от последния завой. Колата на германеца се завъртя и се удари с бясна скорост със задната си част в питуола. След рикошета в стената и разпръсвайки навсякъде по старт финалната права болида прекоси пистата и спря в чакъла. На пистата веднага излезе кола за сигурност, а лекарските екипи се впуснаха към Тойота-та на Глок, от която не бе останало много. За щастие изглежда германецът се размина само с уплаха и множество натъртвания, който определено му причиняваха много болка, но той все пак стоеше сам на краката си.
След отварянето на бокса голяма част от пилотите се впуснаха за вторите си последни спирания в бокса. Изненадващо водача Хамилтън остана на пистата. От Ферари пък направиха пореднато неадекватно от тактическа гледна точка решение. Явно след критиките на Лука ди Монтедземоло за по-внимателно проучване и промяна в хода на взимането стратегически решения през миналата седмица от екипа не са си взели бележка и двамата пилоти на Скудерията влязоха в бокса по едно и също време. Резултатът бе плачевен за Райконен, който влизайки в бокса от пета позиция се върна на пистата едва 12-ти. След рестарта 42-ата обиколка той се хвърли да наваксва изоставането си и направи чудесни изпреварвания срещу Розберг, Алонсо, Фетел и Трули. Преследването му бе спряно едва от Кубица, а отпред водач продължаваше да е Хамилтън, следван от Хайдфелд, Нелсиньо Пикет, Фелипе Маса и Хейки Ковалайнен.
Едва в 49-ата обиколка Райконен успя да изпревари Кубица, тур по-късно за последния си стоп в бокса влезе Хамилтън. Британецът излезе на пета позиция зад временния водач Хайдфелд, Пикет младши, Маса и Ковалайнен. Съвсем скоро обаче съотборника на Хамилтън го пропусна без борба на четвърта позиция, нещо за което Михаел Шумахер, наблюдаващ надпреварата от бокса на Ферари бе освиркан жестоко в Австрия пред 6 години.
Фелипе Маса определено също не оказа сериозна съпротива, като позволи по елементарен начин на Хамилтън да го изпревари. Хайдфелд влезе в бокса и излезе зад бразилският пилот на Ферари, а Нелсиньо Пикет определено не бе особено препятствие за британския ас на Макларън. Така Хамилтън се върна отново на върха и показа, че в този ден определно няма кой на пистата да му се противопостави сериозно. През целият уикенд британецът бе с класа над останалите, а от Ферари ще трябва сериозно да се замислят как да възвърнат добрите си позиции от средата на сезона. С победата си Хамилтън стана едноличен лидер, Маса завърши трети и е на четири точки зад водача, а шестата позиция за Райконен след неадекватното му вкарване в бокса го отдалечи на седем точки от върха. С чудесна тактика и едва един стоп Пикет младши за първи път в кариерата си се качи на подиума. Хайдфелд пък остана четвърти след като не успя да изпревари Маса въпреки че дълго време се движеше плътно зад него.