Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън най-бърз в първата тренировка на Монца

Хамилтън най-бърз в първата тренировка на Монца

74
0
Монца,старт-финална права

Пилотът на Макларън, Люис Хамилтън постигна най-добър резултат в първата тренировка на пистата Монца. Бившият световен шампион и неговият съотборник Дженсън Бътън не оставиха никакви шансове за пилотите на Ред Бул, завършили на трета и четвърта позиция, но на разлика от повече от секунда. Очакванията, че на високоскоростното трасе двигателите на Мерцедес ще имат предимство се оправдаха, въпреки че едноименият тим имаше сериозни проблеми с баланса на колата си.

Сесията започна при идеални метеорологични условия. Температурата на въздуха бе 26 градуса, а тази на асфалта гонеше 40. Поради тази причина пилотите нямаха никакъв проблем с постигането на оптимална работна температура на гумите. Проблемите обаче бяха със специфичната конфигурация. Заради минималната площ на задните крила голяма част от състезателите срещнаха трудности при влизането в последния завой Параболика.

Подобни проблеми обаче нямаше Люис Хамилтън, който застана начело след първия половин час и до края на тренировката не сдаде водачеството. В крайна сметка пилотът на Макларън постигна време от 1:23.865 мин. и бе с 0,921 сек. по-бърз от съотборника си Дженсън Бътън, наредил се на втора позиция. Бътън също имаше проблеми в някои от обиколките си при влизането в последния завой, не те не бяха значителни.

Пилотите на Ред Бул, Себастиян Фетел и Марк Уебър, завършиха трети и четвърти, като изоставането на първия спрямо Хамилтън бе 1,336 сек., а това на австралиецът бе почти 1,6 сек. И двамата бяха сред най-усърдните пилоти на трасето, но определено не търсеха топ резултат, а работеха по поведението на колата в голяма серия от обиколки.

Проблеми с баланса изглежда имаха пилотите на Ферари, като Алонсо и Маса се наредиха седми и осми. Пред тях изскочиха Сутил (Форс Индия) и Петров (Рено). Изоставането на „червените“ спрямо водача бе колосално, повече от 2,5 сек. Това със сигурност не бе особено приятно за хилядите тифози изпълнили трибуните на легендарната писта.

Друг любимец на местните фенове, Михаел Шумахер имаше значителни проблеми със стабилността на колата си. Въпреки мощният двигател на Мерцедес, той не успя да постигне резултати на двата Макларън-а или дори на Сутил. Той остана 11-и и често губеше контрол над управлението на болида си. Още по-отчайващо бе положението за неговият съотборник Нико Розберг, който завърши 18-и и едва влезе в пилотите покрили границата от 107%.

Сериозни инциденти на пистата нямаше, а поведението на гумите за разлика това на Спа бе повече от прилично. Следващата свободна тренировка за днес ще започне в 15 ч.