Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън най-бърз в първата тренировка на Яс Марина

Хамилтън най-бърз в първата тренировка на Яс Марина

49
0

Люис Хамилтън с Макларън постигна най-добро време в първата тренировка на новата писта Яс Марина Бей в Абу Даби, където в неделя завършва сезонът във Формула 1. Второ време записа новият световен шампион Дженсън Бътън с Браун, а трети и четвърти са Себастиан Фетел с Ред Бул и Рубенс Барикело с втория Браун, които ще се борят за вицешампионската титла във финала.

Пилотите бяха доста предпазливи в първите си обиколки, с които опознаваха 5,5-километровото наистина впечатляващо трасе. Като конфигурация то в голяма степен прилича на тези във Валенсия и Сингапур.

Съвсем логично и победителите в тези състезания бързо показаха отлична скорост в първите проби и имат превъзходство.

След загряващите турове пръв серия направи младият испанец Хайме Алгерсуари (Торо Росо), записвайки първата скоростна обиколка с болид от Формула 1 на тази писта в официална сесия с време над 1:50 мин. Съотборникът му Буеми слезе до 1:46.773 сек, а след като загря гумите си добре, начело излезе Фетел с 1:45.372 мин.

В Ред Бул демонстрираха отлична ориентация на новата писта, още покрита с доста прах и се търсеше баланс в завоите. След първите корекции в настройките Бътън и Хамилтън вече бяха супербързи и на няколко пъти си размениха най-бързите времена. В крайна сметка Хамилтън бе по-бърз с 0,096 сек. В последните секунди Фетел направи трето време, измествайки Барикело, който също като Дженсън се справи бързо с реглажите, но и двамата имаха проблеми с преминаването на особено затворения 19-и завой. Всички караха само с гумите от типа медиум, а днес привечер във втората тренировка ще опитат и софт. Засега нямаше видими големи проблеми с гумите, но асфалтът бе нагрят до 47 градуса. Слънцето обаче ще се скрие и през вторите 90 минути тестове ще се симулира състезание на осветление, като тогава се очаква понижение до около 30 градуса. При това положение прогнозите са за още по-голямо предимство на Макларън. Те са фаворити и според букмейкърите, а Браун традиционно губят скорост при 32 градуса на асфалта.