Начало Избрани Хамилтън: Не очаквах да получа извинение от ФИА

Хамилтън: Не очаквах да получа извинение от ФИА

2959
0
Люис Хамилтън
Люис Хамилтън, снимка Мерцедес

Люис Хамилтън не е очаквал извинение от ФИА след случилото се в Гран при на Абу Даби. В края на миналата седмица ръководният орган публикува доклада за финалната надпревара от сезон 2021. Британецът смята, че признанието за човешка грешка еположителна стъпка.“

Докладът на ФИА описва подробно хронологията на случилите се събития, както и процедурите, наблюдавани от бившия състезателен директор Майкъл Маси. Документът посочва най-вече факторите, довели до злощастните решения на австралиеца, които опорочиха последния кръг от световния шампионат на F1 през 2021 г.

В доклада се признава, че Маси не е спазил правилната процедура за колата на сигурността преди рестарта на състезанието, въпреки че се твърди, че е действалдобросъвестновъпрекичовешката грешка.

Хамилтън очевидно прояви голям интерес към рапорта, който планира да прочете в най-скоро време.

„Най-вероятно ще прочета доклада след първото състезание за сезона, или нещо подобно, каза Хамилтън.

„Не очаквах да получа извинение от ФИА. Това не е нещо, върху което съм се съсредоточил. Факт е, че поне има определена прозрачност. Ръководството на спорта си признава, че става дума за човешка грешка. Мисля, че това е положителна стъпка. За съжаление, не можем да се върнем назад и да променим миналото.“

Затова просто се съсредоточавам върху това, което мога да направя в този момент. Опитвам се да оформя бъдещето, работейки с този екип, правейки всичко възможно да накарам този автомобил да стане още по-бърз. Имаме още малко работа за вършене.“

Малко преди публикуването на доклада, Хамилтън е имал разговор на четири очи с президента на ФИА Мохамед Бин Сулайем. Пилотът на Мерцедес се е съгласил да направи благотворително дарение от 50 000 евро, вместо да бъде глобен. Британецът е трябвало да покрие нарушението на спортните правила на F1, след като не присъства на гала церемонията на ФИА в Париж. На нея бяха връчени наградите за всички постижения през сезон 2021.

Шефът на Мерцедес Тото Волф се съгласи с мнението на Хамилтън. Австриецът смята, че включването на признанието за човешка грешка е важно да се подчертае и е елемент, който трябва да помогне на всички дазатворят страницата“ за случилото се в миналогодишното издание на Гран при на Абу Даби.

„Няма никакво значение дали докладът е пълен или не. Според мен, публикуването му е добра стъпка напред по отношение на управлението и може да се чете и по двата начина, каза Волф.

„Мисля, че в него присъстват изречения, които съдържат израза „човешка грешка.“ Нейното признаване е много важно. Сега можем да затворим страницата по тази тема. Вече не мисля за случилото се в Абу Даби. Тази година нашият автомобил доказа, че не е достатъчно конкурентоспособен на пистата“, завърши шефът на Мерцедес.