Начало Избрани Хамилтън: Нямаше как да се борим с Алонсо

Хамилтън: Нямаше как да се борим с Алонсо

4229
0
Люис Хамилтън, Мерцедес
Люис Хамилтън, снимка Пирели

Люис Хамилтън финишира на трета позиция в състезанието за Голямата награда на Канада. Пилотът на Мерцедес показа нелоша скорост на пистата в Монреал. Хамилтън водеше борба за второто място с Фернандо Алонсо, но в крайна сметка беше принуден да се задоволи с последното място на подиума.

Хамилтън стартира днешната Гран при на Канада от трета позиция. Състезателят на Мерцедес даде четвърто време в квалификация, но мина едно място напред заради наказанието на Нико Хюлкенберг от Хаас

Англичанинът стартира добре от трета позиция и изпревари Фернандо Алонсо. После той излезе пред него и при първите спирания в бокса по време на сейтфи кар. Впоследствие пилотът на Астън Мартин беше по-бърз и в крайна сметка си върна второто място в 22-рия тур.

Мерцедес опита да надхитри Астън Мартин стратегически. Тимът от Бракли избра да постави на Хамилтън комплект медиум за последния стинт, докато Алонсо – хард бе с хард. Това предизвика късен скок на Хамилтън. Пилотът на Мерцедес се доближи на около секунда и половина спрямо Алонсо в един момент. Испанецът обаче натисна малко повече и в крайна сметка завърши на 4.7 сек. пред седемкратния световен шампион.

„За съжаление днес нямахме нужното темпо. Знаехме, че този уикенд няма да се проведе на най-силната ни писта, тъй като изпитваме трудности особено в нискоскоростните завои“, сподели Хамилтън след състезанието в Канада.

„Изоставаме много в бавните завои. Точно там губех от Макс и Фернандо. Просто нямах нужното сцепление на излизане от почти всеки завой. Имаме много работа и трябва да добавим притискане и малко повече ефективност.“

„Болидът се усеща почти същия като след първото състезание. Няма голяма промяна. Големите ни проблеми са в задната част на болида. Очевидно така няма да се получат нещата. Трябва да преосмислим внимателно концепцията за следващата година, ако искаме да сме конкурентни на Ред Бул и Астън Мартин. Макс вече е твърде далеч напред и вече могат да работят по болида за следващата година“, каза още пилотът на Мерцедес.

Хамилтън все пак призна, че уикендът за него е бил страхотен

„Беше страхотен уикенд за нас. Напредваме малко по малко. Нямаше как да се борим с Алонсо. Астън Мартин направиха крачка напред с подобренията по своя болид, но и ние работим в тази посока. Сега вече имаме някакво постоянство – второ поредно място с класиране на подиума“, обясни Хамилтън.

Самото състезание в Монреал бе спечелено от Макс Верстапен с Ред Бул. По този начин на подиума се качиха трима световни шампиони.

„Чудесно е да съм на почетната стълбичка в компанията на още двама световни шампиони. За съжаление нямах реална възможност да се боря с тях. Това не беше нашата писта, тъй като изоставаме в бавните завои. Все пак като цяло намалихме малко разликата до лидерите“, допълни Люис Хамилтън.

Неговият съотборник Джордж Ръсел имаше много по-тежко състезание. Младият британец удари стената в 12-ата обиколка и предизвика излизането на автомобил за сигурност, но успя да продължи. Той се изкачи обратно до седма позиция, но трябваше да се откаже заради проблеми със спирачките.

„Фернандо беше по-бърз, отколкото очаквахме. Опитах се да го притисна поне малко. За съжаление допуснах малка грешка, която имаше толкова големи последствия. Просто отворих завоя малко по-широко, закачих бордюра и в следващия момент бях в стената“, обясни Ръсел.

„Спирачките работеха добре за мен, но отборът има повече информация и виждаше как проблемът прогресира. Разочаровани сме. Позитивното е, че се оказахме бързи на писта, където не очаквахме да сме конкурентни. Но това не е достатъчно. Поне имаме 12 точки за конструкторския шампионат“, завърши Ръсел.