Начало Избрани Верстапен триумфира в Канада и спечели старт №100 за Ред Бул, Алонсо...

Верстапен триумфира в Канада и спечели старт №100 за Ред Бул, Алонсо и Хамилтън допълниха подиума

3699
0
Макс Верстапен, Ред Бул
Макс Верстапен, снимка Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен триумфира в състезанието за Голямата награда на Канада в F1. Пилотът на Ред Бул записа шести успех за сезона и втори пореден на пистата Жил Вилньов. Победата на Верстапен бе №100 за тима от Милтън Кийнс. До него на подиума се качиха световните шампиони Фернандо Алонсо с Астън Мартин и Люис Хамилтън с Мерцедес.

Чудесни условия посрещнаха отборите и пилотите преди началото на Гран при на Канада. Температурата на въздуха бе 18 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 32. За разлика от третата свободна тренировка и квалификацията, надпреварата ще започне на изцяло суха писта. Не се изключват обаче валежи в по-късната фаза от състезанието. Атмосферата по трибуните отново бе на ниво.

Почти всички пилоти решиха да потеглят със средно твърдите гуми на Пирели. С твърдите пък са Перес, Ботас и Магнусен, докато Гасли реши да рискува и да стартира със софт.

Верстапен защити първото място след изгасването на червените светофари. Зад него Алонсо загуби място от Хамилтън. Четвърти се движеше Ръсел, следван от Окон, Хюлкенберг, Пиастри, Норис, Льоклер и Албон. Льоклер направи добър старт, зае деветото място и записа най-бързата обиколка. Сайнц изпревари Перес на правата, докато Магнусен мина напряко, за да избегне удар с мексиканеца

Верстапен продължаваше да води след края на петата от общо 70 тура в Канада. Втори на 1.6 сек. беше Хамилтън. Зад британеца се движеха Алонсо, Ръсел, Окон, Хюлкенберг, Пиастри, Норис, Льоклер и Албон. Верстапен направи и най-бързия тур.

В осмата обиколка Логан Сарджънт спря своя автомобил в зоната за сигурност след нареждане от Уилямс. Това доведе до кратък период на виртуална кола за сигурност.


Верстапен продължи да води след изминаване на 10 тура от състезанието в Канада. Нидерландецът имаше аванс от 3.5 сек. спрямо Хамилтън, който се защитаваше от Алонсо. Четвърти бе Ръсел, следван от Окон и Пиастри. В дъното на топ 10 имаше DRS влакче, в което участваха Хюлкенберг, Норис, Льоклер и Албон.

В 12-тата обиколка Джордж Ръсел започна да се движи бавно и предизвика поява на кола за сигурност. Пилотът на Мерцедес мина през високите бордюри на шикана и се удари в стената. От това се възползваха Верстапен, Хамилтън и Алонсо, които направиха питстоп. Те бяха последвани от редица свои колеги, с изключение на Льоклер, Сайнц, Ботас, Перес и Магнусен. Ръсел мина през бокса и се върна на последна позиция.

Надпреварата в Канада бе рестартирана в 17-тия тур. Верстапен остана на върха пред Хамилтън, Алонсо, Льоклер, Сайнц, Перес, Магнусен, Ботас, Окон и Пиастри. Всички с изключение на състезателите на Ферари използваха хард. Същевременно стюардите разследваха инциденти в питлейна между различни пилоти, сред които Алонсо и Хамилтън

В края на 22-рия тур Алонсо изпревари Хамилтън на спирането за последния шикан. Испанецът успя да защити позицията си след това. Преди това той направи и най-бързата обиколка. Отпред Верстапен водеше с повече от сек. преднина. Четвърти и пети се движеха Льоклер и Сайнц. Шести бе Перес, следван от Окон, Ботас, Норис и Магнусен. В дъното се движеха Строл, Де Врис, Гасли и Ръсел. От рейс контрола разследваха Норис заради бавно движение по пистата в Канада.

33 обиколки след старта на Гран при на Канада 2023, Верстапен продължи убедително на върха. Втори на 4 сек. се движеше Алонсо. Трети бе Хамилтън, следван от Льоклер, Сайнц, Перес, Окон, Ботас, Норис, Пиастри. Верстапен се оплака от сцеплението на своите гуми, макар да записва силни турове.

При преполовяването на дистанцията Верстапен остана на върха с разлика от 5.5 сек. пред Алонсо. В дъното имаше оспорвана битка между Де Врис и Магнусен. Борбата между двамата позволи на Ръсел да мине напред. Де Врис и Магнусен имаха контакт и прекараха малко време в зоната за сигурност. Случката бе разследвана от комисарите на ФИА

В 38-мата обиколка Перес направи питстоп за гуми медиум. Обиколка по-късно Сайнц също мина през бокса и се върна на пистата с хард. В 40-тия тур Льоклер също направи спирането си и се върна с твърди гуми на Пирели. Зад тях Перес водеше битка с Албон. Норис на свой ред получи 5-секундно наказание заради движение с ниска скорост при период на сейфти кар.

Хамилтън и Алонсо спряха за втори път в рамките на две обиколки. Испанецът запази позицията си спрямо своя съперник от Мерцедес. В 43-тия тур Верстапен направи второ спиране и се върна с гуми медиум, докато Алонсо е с хард. Междувременно Перес записа най-бързата обиколка. Опитният мексиканец се движеше на шесто място. Топ 10 допълваха Албон, Ръсел, Окон и Ботас.

Верстапен водеше в 50-тата от общо 70 обиколки от Гран при на Канада 2023. Втори на близо 5 сек. и половина се движеше Алонсо. Трети бе Хамилтън, следван от Льоклер, Сайнц, Перес, Албон, Ръсел, Окон и Ботас.

В 55-тия тур Верстапен увеличи преднината си спрямо Алонсо и Хамилтън. В дъното на топ 10 Ръсел получи повреда в своя болид и се прибра в бокса. Същевременно Хамилтън държеше най-бързата обиколка, следван от Льоклер и Сайнц. В дъното на топ имаше DRS влакче, в което се движеха Албон, Окон, Ботас и Норис.

До края на състезанието в Канада не настъпиха размествания в челото. Следователно Верстапен записа победа №41 в кариерата си и изравни рекорда на Аертон Сена. Днешният успех бе и №100 за Ред Бул. Втори и трети завършиха Алонсо и Хамилтън. Четвърти и пети завършиха Льоклер и Сайнц. Шести остана Перес. Мексиканецът направи допълнително спиране в бокса и записа най-бързата обиколка. Челната десетка допълниха Албон, Окон, Строл и Ботас.