Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън отново коментира събитията от Гран при на Абу Даби 2021: Дали...

Хамилтън отново коментира събитията от Гран при на Абу Даби 2021: Дали бях ограбен? Очевидно

2955
0
Люис Хамилтън
Люис Хамилтън; снимка: Мерцедес

Люис Хамилтън отново коментира събитията от злощастната Гран при на Абу Даби 2021. Пилотът на Мерцедес отново заяви, че е бил „ограбен“ след случилото се в последната обиколка на надпреварата. Хамилтън сподели и един „наистина прекрасен“ момент от онзи наистина тежък ден за него.

Гран при на Абу Даби 2021 беше една от най-противоречивите надпревари в модерната история на F1. Събитието на Яс Марина реши изхода на борбата за титлата между Макс Верстапен (Ред Бул) и Люис Хамилтън

Хамилтън водеше в по-голямата част от надпреварата на пистата на остров Яс. Състезателят на Мерцедес се надяваше да спечели рекордна осма титла и да застане еднолично на върха в тази класация. В същото време неговият нидерландски съперник имаше за цел да триумфира за първия път в световния шампионат.

Броени обиколки преди финала тогавашният пилот на Уилямс Николас Латифи катастрофира в последния сектор на трасето. Това доведе до поява на кола за сигурност, която остана до края на предпоследната обиколка.

Верстапен се възползва от появата на сейфти кар и направи допълнителен питстоп, докато Хамилтън остана на трасето с вече износени твърди гуми. В последната обиколка Майкъл Маси рестартира надпреварата и нареди на изостаналите болиди между двамата лидери да минат напред. Това позволи на Верстапен да застане точно зад Хамилтън и да го изпревари няколко завоя преди финала.

Действията на Маси бяха разследвани от ФИА. Федерацията призна, че австралиецът е допуснал грешка и го отстрани от длъжност. Няколко месеца по-късно Маси напусна ФИА и се върна в родината си.

Хамилтън не прие никак добре загубата на това състезание. Седемкратният световен шампион все пак поздрави Верстапен и се качи на подиума. После той си тръгна от трасето и не присъства на задължителните пресконференции.

Пилотът на Мерцедес определи случилото се в Абу Даби като „най-болезнения момент“ в цялата си славна кариера. Той призна, че събитията, които се развиха след това, са се запечатали трайно в паметта му.

Неотдавна Хамилтън даде интервю за списанието GQ Sports. В него той разказа за емоциите и преживяванията си в този съдбовен ден. Британецът подчерта значението на това, че баща му Антъни го е подкрепял безрезервно и че се е придържал към принципите, които са му били внушени още в детството

„Бях ли ограбен? Очевидно“, казва Хамилтън. „Имам предвид, че всички знаете историята.“

„Но това, което беше наистина красиво в този момент и което си взех от него, беше, че баща ми беше с мен. И ние бяхме преминали през тази огромна въртележка на живота заедно и преживяхме толкова възходи и падения.“

„Той беше до мен в деня, в който най-много ме болеше. А начинът, по който ме възпитаваше, беше винаги да стоя изправен и да държа главата си високо“, продължи пилотът на Мерцедес.

„Аз очевидно отидох да поздравя Макс, без да осъзнавам въздействието, което това ще има. Също така бях наистина наясно, като, че има мини версия на мен, която гледа. Това е определящият момент в живота ми. Мисля, че наистина беше така. Усетих го.“

„Не знаех как ще бъде възприето. Не го бях визуализирал. Но определено бях наясно: Тези следващи 50 метра, които изминавам, са мястото, където ще падна на земята и ще умра, или ще се издигна“, добави Хамилтън.

Гран при на Абу Даби 2021 може би ще остане като най-противоречивото състезание в историята на F1. Хамилтън призна, че все още усеща случилото се преди повече от две години. От друга страна, пилотът на Мерцедес вече се е примирил с това нещо.

„Все още го усещам, ако видя клип. Но съм се примирил с това“, добави Люис Хамилтън. Сезон 2024 ще бъде последният на Хамилтън с Мерцедес. След това британският ветеран отива във Ферари и ще отвори нова глава от своята бляскава F1 кариера.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Lewis Hamilton (@lewishamilton)