Начало Избрани Хамилтън: Оттеглянето като световен шампион е мечта на всеки един спортист

Хамилтън: Оттеглянето като световен шампион е мечта на всеки един спортист

2399
0
Люис Хамилтън, Мерцедес
Люис Хамилтън, снимка Мерцедес

Люис Хамилтън няма намерение да слага край на кариерата си в F1. Пилотът на Мерцедес иска да се състезава поне още 2 години в спорта и да се оттегли като шампион.

Хамилтън прекъсна невероятната си серия в F1. Британецът печелеше поне един полпозишън и една победа откакто дебютира в спорта в началото на 2007 г. Миналата година състезателят на Мерцедес прекъсна тази серия и записа първата си кампания, в която не печели нито квалификация, нито състезание. Основната причина за това бе трудният за управление автомобил на Мерцедес. Германският производител заложи на грешна концепция на своя болид за сезон 2022. С напредване на сезона Сребърните стрели постигнаха значителен напредък и дори записаха победа в предпоследния старт за сезона в Сао Пауло. Този успех обаче бе записан от по-младия съотборник на Хамилтън Джордж Ръсел.

Седемкратният световен шампион записа и най-лошият резултат в кариерата си след като финишира на шесто място. Пред него бяха състезателите на Ред Бул, Ферари и дори Джордж Ръсел. По този начин бившият пилот на Уилямс стана едва вторият състезател след Нико Розберг, който побеждава Хамилтън с равностоен болид.

Хамилтън е един от най-възрастните пилоти на стартовата решетка. Британецът ще навърши 38 години съвсем скоро. По този показател пилотът на Мерцедес изостава само от Фернандо Алонсо.

Въпреки това Хамилтън смята, че това не е намалило страстта му към спорта, а всъщност само е подсилило решимостта му да спечели поне още едва световна титла. Британският състезател не крие, че иска да се оттегли като шампион. Подобно постижение са правили състезатели като Джеки Стюарт, Ален Прост, Нико Розберг и др.

„Оттеглянето като световен шампион е мечта на всеки един спортист. Лично аз също искам го направя. Знам колко е трудно да бъдеш на върха и да се задържиш там. Въпреки това ние искаме да се върнем на мястото, където трябва да бъдем“, сподели Хамилтън пред германския вестник Билд.

„Искахме да се борим за световната титла през миналия сезон. За съжаление тогава трябваше да се сблъскаме с реалността в първите няколко старта. Все пак някои резултати се усещаха като победи, макар да не бяха такива“, добави пилотът на Мерцедес.

Хамилтън призна, че сега много повече оценява отборните успехи на Мерцедес в сравнение с предишните няколко години.

„Сега оценявам постиженията още повече. След състезанието в Бразилия, когато Джордж Ръсел спечели, а аз завърших втори, бях невероятно щастлив от това отборно усилие.“

„Преди това имахме толкова много успехи, след които се чувствах малко празен. Тогава печелихме редовно, но от друга страна беше очаквано. Това е странно, защото всъщност е толкова страхотно нещо. Затова беше още по-приятно да видим колко щастливи бяхме щастливи да запишем първия си успех от близо една година“, обясни Хамилтън.

Хамилтън е бил подкрепен и от подобренията, които Мерцедес е направил през останалата част от сезона. Тимът от Бракли свърши невероятна работа по автомобила W13. В крайна сметка тези усилия се отплатиха и донесоха този толкова ценен успех за марката.

„Целият отбор работи чудесно заедно и дори по-добре от преди. Затова смятам, че годината определено не беше разочарование за мен. Това определено не ме демотивира. Сигурен съм, че и преди съм имал сезони без победа, дори и това да е било в картинга.“

„Това, което ни дава голяма надежда, е краят на сезон 2022. Последните няколко състезания показаха ясна положителна тенденция и доказват, че с постоянство можем да постигнем всичко.“

„Борихме се за петото място и всички бяха развълнувани. След това беше въпрос на четвърто място и всички бяха абсолютно развълнувани. Беше приятно преживяване да се радваме толкова много на класиране на четвърто или пето място.“

„Също така е хубаво да усетиш чувството, че се бориш да продължиш напред и да се класираш на първо, трето или второ място. Вярвам, че почти сме там. Също така това бе нещо, от което всички имахме нужда.“

Хамилтън призна, че „отношенията“ му с болида от 2022 г. са продължили да бъдат малко напрегнати.

„Нека го кажем така: говоренето също помага в една такава връзка. С напредването на сезона се разбирахме все по-добре и по-добре.“

Хамилтън все още не е започнал разговори за нов договор с Мерцедес. Настоящото споразумение на седемкратния световен шампион изтича в края на тази година.

„Все още не сме започнали с това. Досега не сме имали толкова време тъй като постоянно бяхме на път.“

„Да ви кажа честно понякога се събуждам и имам чувството, че не искам да правя това повече. А понякога се събуждам и си мисля, все още мога да правя други неща през целия си живот. В крайна сметка определено има още неща, които искам да постигна в този шампионат. Знам, че няма как да карам още поне 10 години, но определено искам още малко да остана в Мерцедес“, завърши Люис Хамилтън.