Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън пръв и във втората сесия

Хамилтън пръв и във втората сесия

37
0

Люис Хамилтън бе най-бърз и във втората тренировка на пистата Сепанг в Малайзия, където в неделя е третият кръг от шампионата във Формула 1.

Пилотът на Макларън бе с постижение, по-добро от рекорда на пистата, като направи обиколка днес за 1:34.175 мин. Досегашното най-добро постижение принадлежи на Хуан Пабло Монтоя от далечната 2004 г и е 1:34.223 мин.

Второ време постигна Себастиан Фетел с Ред Бул, който изостана с 0,266 сек от англичанина. Трети е Нико Розберг с Мерцедес пред Дженсън Бътън и Михаел Шумахер. Пилотите на Ферари Фернандо Алонсо и Фелипе Маса останаха седми и 15-и.

Втората тренировка премина изключително интересно, като лидерите в шампионата работиха по диаметрално противоположни програми.

Както и обещаха след състезанието в Австралия, в Макларън и Мерцедес се съсредоточиха върху търсенето на скорост за утрешната квалификация.

Хамилтън и Бътън поведоха още в самото начало с бързи обиколки в къси серии от по 5 обиколки с твърдите гуми, използвани и сутринта. Михаел Шумахер стана трети в серия от 4 тура, а и Розберг бе близо, също само с три бързи тура. Температурата на асфалта бе 50 градуса, но пистата започна да се охлажда в късния след обед и в това време Алонсо и Маса работиха по програми с много гориво и направиха по 11 и 12 обиколки, като докато съперниците им излизаха за втори серии, те още бяха в първия си стинт.

До края на изпитанията и двамата направиха по още само 2 дълги излизания. Испанецът бе и в двете си нови серии с нови твърди и меки гуми в 12 и 10 обиколки. Чак в края на времето той се доближи до челото (в средата на последната си серия), когато бе и малко по-лек. Фелипе имаше отново повече проблеми с настройките и едва към края се отлепи от 19-ото място с меките гуми, но пак в дълга серия.

В същото време след като направиха още по-къси серии и с меките гуми, в Макларън и Мерцедес изпълниха дълги излизания от по 10 обиколки чак при четвъртата си поява на пистата в края и тогава се видя, че и темпото на Хамилтън и Нико Розберг падна с около 4 сек! На правите обаче скоростта бе все така налична, като в последните 2 сектора най-бърз бе Хамилтън, в първата част – Бътън, а във втората – Нико.

Фетел работи по междинна програма между тези на Ферари и клана Мерцедес. Той направи 4 серии, но от по 8, 6, 6 и пак 8 обиколки, като с меките гуми в предпоследното си излизане стана втори. Той обаче се оплакваше от проблеми в сервото, които обаче бяха нищо в сравнение с излитането от пистата и спирането на работа на неговия съотборник Марк Уебър. Според първоначалната информация причина бе рязко падане на мощността при австралиеца.

Отново силно се представиха Роберт Кубица и тимът на Рено, които работиха по новите елементи в къси и дълги серии. Полякът зае шесто място в подреждането на най-бързите обиколки днес. Виталий Петров пък е девети.