Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън най-бърз в първата тренировка в Монако

Хамилтън най-бърз в първата тренировка в Монако

Макс изостана само на 0.059 сек от пилота на Мерцедес

1877
0
Люис Хамилтън
Люис Хамилтън, снимка: Спас Генев

Люис Хамилтън с Мерцедес беше най-бърз в първата свободна тренировка в Гран при на Монако. Само на 0.059 сек зад британеца обаче остана Макс Верстапен с Ред Бул, което предвещава оспорвана битка в хода на уикенда. Трети се нареди Валтери Ботас с другия болид на Сребърните стрели. Неговото изоставане също беше много малко – 0.072 сек.

Четвърти и пети останаха пилотите на Ферари – Шарл Льоклер и Себастиан Фетел, като пасивът им беше доста сериозен – 0.4 и 0.7 сек. Пиер Гасли с другия автомобил на „биковете“ не беше на нивото на Верстапен и остана 6-и на 1 секунда от Хамилтън.

Пиер Гасли
Пиер Гасли, снимка: Спас Генев

Джордж Ръсел и Роберт Кубица от Уилямс първи записаха бърза обиколка в сесията, която започна при хладно и облачно време. Веднага обаче Ботас и Хамилтън ги изпревариха. Водеше Валтери пред Люис, като всички пилоти очаквано караха с най-меките гуми софт. След тях бяха Льоклер и Фетел на няколко десети.

След няколко тура Люис излезе начело пред Валтери на по-малко от 1 десета.

А Льоклер беше на близо 1 секунда. Фетел бе дори на 1.3 сек, а между пилотите на Скудерията се вклини Даниел Рикиардо с Рено.

Гасли едва се опази от удар в предпазните огради на шикана при басейна. А на пилотите на Хаас Грожан и Магнусен беше показан черен флаг да се приберат в бокса заради това, че телеметрията и радио комуникацията от колите не са достигали до ФИА, както е по правилник.

Ботас сбърка при спирането за завой 1 и мина през зоната за сигурност. В челото Льоклер се доближи на 0.156 сек от лидера. Верстапен бе 4-и на половин секунда. Хамилтън първи свали под 1:13 мин зад обиколка. Последва нов опит на Верстапен, но изоставането му отново беше значително – 0.5 сек.

С нови бързи обиколки Льоклер и Фетел със свежи гуми софт се доближиха на по-малко от 0.1 сек от Хамилтън. В следващите опити Ботас оглави класирането, въпреки лек удар в стената на последния завой, следван от Фетел и Шарл на няколко стотни. Хамилтън свали обаче цели 0.4 сек и поведе с 1:12.422 мин. Валтери отговори с 1:12.248 мин., а шампионът му отвърна бързо с 1:12.106 мин.

В същото време Льоклер и Фетел бяха 3-и и 4-и на 0.4 и 0.7 сек от водача.

Пети изненадващо бе Джовинаци с Алфа Ромео. На излизане от завоя при Казиното се завъртя Роберт Кубица и по чудо се размина със сериозен удар в стената. Сайнц пък имаше проблеми със задвижващата система, свързан с батерията. Той загуби много време за подготовка.

Норис и Льоклер допуснаха грешки, като се разминаха без удар в мантинелите. В челото Верстапен излезе на 2-а позиция с много силна обиколка, следван от Ботас, Льоклер, Фетел и Хюлкенберг. При Ферари се забелязваше грейнинг на предните гуми. Пилотът на Рено пък се оплака от трафик.

15 минути преди края пилотите на Хаас отново излязоха на пистата, като явно бяха решили проблемите си с телеметрията и радио връзката към ФИА. В челото съществени промени не настъпиха. Хамилтън остана начело, следван от Верстапен, Ботас, Льоклер, Фетел и Гасли, който изпревари Хюлкенберг. Магнусен се нареди 8-и, въпреки много малкото си време за работа след проблемите на Хаас.