Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън проговори: Това бе най-трудното решение в живота ми, но не се...

Хамилтън проговори: Това бе най-трудното решение в живота ми, но не се измъквам крадешком

48
0
Люис Хамилтън

Днес Люис Хамилтън отказа да отговаря на въпроси за преминаването си в Мерцедес по време на официалната пресконференция на пистата Сузука преди началото на уикенда за Гран при на Япония.

Не съм тук, за да говоря за това – отсече той.

Малко по-рано обаче той сподели подробности как е стигнал до решението да подпише с екипа на Мерцедес.

След часове размисъл, седейки до басейна в хотел на закътан тайландски курорт – така Люис Хамилтън преценил всички предимства и недостатъци на двете направени му предложения, за да реши да си тръгне в края на сезон 2012 г. от Макларън, където се развиваше кариерата му през последните 14 години.

Световният шампион във Формула 1 за 2008 г. сподели изключително интересни подробности за колебанията си, за невероятно трудния си разговор с шефа на Макларън Мартин Уитмарш и дали смята, че предава човека, повярвал в него още когато бе едва на 10 – Рон Денис.

– Това бе най-трудното телефонно обаждане в живота ми. Беше наистина, наистина емоционално. Не ставаше просто да набера номера. Отстъпих крачка назад и се замислих какво наистина искам да кажа. Исках да съм сигурен, че Мартин ще разбере колко ценя невероятната подкрепа, която ми оказа през годините. С него имахме страхотни взаимоотношения. Работата с такъв човек е лека, прощава ти, когато допуснеш грешка. Винаги ми е бил повече приятел, отколкото началник. Обадих се и казах: „Виж, реших да тръгна по този път” – разказа Хамилтън по време на събитие на TAG Heuer в хотел Конрад в Токио.

Англичанинът обясни, че е имал няколко крайни срока, но не е спазил нито един от тях:

– Беше наистина, наистина трудно, но след като веднъж реших какво искам, се почувствах веднага далеч по-спокоен. И нещата не опираха до офертите. Имах две предложения, които всъщност бяха много подобни едно на друго. Единствената разлика бе, че в едното PR-събитията бяха по-малко. Щеше да е лесно да остана в Макларън. Те са невероятен отбор и без съмнение притежават най-добрите съоръжения. Заводът е блестящ, а ще става още по-класен, тъй като в някакъв момент ще построят новия аеродинамичен тунел. Там работят страшно интелигентни хора. Наистина разполагат с всичко необходимо и всъщност би трябвало да печелят повече. Мартин ме попита какво още биха могли да направят. Честно казано, желанието ми бе да поема новото предизвикателство! Не отивам в друг тим заради Рос Браун или Ники Лауда. Става дума за Мерцедес – отбор, който не бе особено успешен през последните години. Но подобно действие не е невиждано. Михаел Шумахер например бе световен шампион, а отиде във Ферари.

През времето след Гран при на Сингапур и престоя си в Тайланд Люис не е водил разговори с мениджмънта си от XIX Entertainment. Причината е проста – решението е твърде лично, за да търси нечия подкрепа, докато го обмисля. Освен това обори твърдение на бившия собственик на тим в F1 Еди Джордан, че сделката и договорът са били сключени седмици по-рано.

Търсех себе си, решавах какво искам да правя. И се колебаех – призна Хамилтън. – В един момент исках едно, в следващия – съвсем друго. Затова си дадох време, за да съм сигурен, че ще отстоявам позицията си. В крайна сметка всичко се подреди в съзнанието ми. Някакво странно чувство се бе загнездило в мен от няколко дни. Отидох в Тайланд, където атмосферата е страшно спокойна, седях до басейна и мислех в продължение на часове. Беше важно нещата да се случат според моите условия по времето, което е удобно за мен. Нямаше да позволя да бъда принуждаван, да ме карат да взема прибързано решение, но имаше доста натиск: Мартин ме пита кога ще сключа нова сделка от Китай миналата година.

Емоцията личи, но докато Хамилтън говори за ново предизвикателство и за трансформирането на Мерцедес, в бара на 28-ия етаж – на практика в съседната стая – управляващият директор на Макларън Джонатан Нийл, главният конструктор Пади Лоу и други представители на висшия мениджмънт на тима от Уокинг са седнали на по питие. Това съвсем ясно демонстрира колко необичайни ще са взаимоотношенията в бокса на Макларън през следващите два месеца до края на сезон 2012 г.

Влизането ми в бокса определено ще е странно, тъй като няколко от момчетата работят по колата още от идването ми в тима през 2007 г. – сподели и самият пилот. – Има и други хора, които познавам от тогава, изградихме страхотни отношения, а досега нямах шанса да говоря с тях. Казах на Мартин, че искам целият екип да се събере и да им кажа няколко думи. Опитах да се свържа с Рон, но не успях да говоря с него.

И като става дума за Денис, дали той се чувства предаден от протежето си?

Не знам, трябва да питате Рон дали се чувства по този начин – отговаря Хамилтън. – В разговора с Мартин заявих, че нямам намерение да горя всички мостове. Не се чувствам така, все едно се измъквам от Макларън през задния вход. Ще си тръгна през централния вход, щастлив. Аз лично смятам, че вървя по пътя си и в момента той е в тази конкретна посока. А какво би станало, ако ме върне? Кой знае? Мисля, че Макларън винаги ще са в сърцето ми. Не знам какво ще се случи. Просто знам, че всеки трябва да премине през това, да работи с нови хора в различна среда. Това е част от порастването на човек. Това, предполагам, е решение, породено от независимостта ми.