Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън се радва на успеха на Макларън в F1

Хамилтън се радва на успеха на Макларън в F1

2373
0
Люис Хамилтън
Люис Хамилтън, снимка Мерцедес

Люис Хамилтън коментира напредъка на Макларън от началото на сезона. Седемкратният световен шампион призна, че възраждането на тима от Уокинг „топли сърцето му.“ Хамилтън се надява Мерцедес да направи същата крачка напред и да се доближи до клиентския си екип.

Сезон 2024 започна с доминация на Ред Бул. Отборът от Милтън Кийнс спечели безпроблемно стартовете в Сахир и Джеда благодарение на Макс Верстапен. В Австралия Ред Бул направи крачка назад заради отпадането на нидерландеца. Това позволи на Карлос Сайнц и Шарл Льоклер да запишат двоен успех за Ферари. Подиумът беше допълнен от Ландо Норис с Макларън

В Маями Ред Бул бяха победени от Норис. Британецът записа дългоочакваната първа победа в кариерата си. Две седмици по-късно на Имола Норис отново беше близо до успеха. В крайна сметка обаче Верстапен удържа първото място. Нидерландецът триумфира за трети път на италианското трасе.

Миналата седмица се проведе Гран при на Монако. Надпреварата в Княжеството се оказа изключително трудна за Ред Бул. Тимът от Милтън Кийнс видимо изоставаше от Ферари и Макларън и не се чувстваше никак добре на това улично трасе. Доказателство за това беше шестото място на Верстапен в квалификацията и състезанието. Другият пилот на Ред Бул Серхио Перес отпадна още в първата обиколка след инцидент със състезателите на Хаас.

Доброто представяне на Макларън беше забелязано от Люис Хамилтън. Британецът спечели последната световна титла за екипа през 2008 г. Хамилтън призна, че се радва да види бившия си отбор отново в челото на колоната.

„Мисля, че той [Норис] се справя чудесно. Оскар [Пиастри] също се справя чудесно“, сподели Хамилтън.

„Той просто нямаше късмет в последните няколко състезания. Толкова съм развълнуван да видя и двамата как напредват. Радвам се най-вече да видя Макларън в челото“, продължи пилотът на Мерцедес.  „Това стопля сърцето ми, защото бях там толкова дълго време [от 2007 до 2012 г.] и те ми дадоха много. Затова е готино.“

„Надявам се, че можем и да се доближим до тях. Смятам, те [Макларън] показаха, че можеш да намалиш разликата и да наваксаш, ако работата е свършена както трябва. Това вдъхнови всички нас да се заемем с това.“

Хамилтън и Мерцедес са в ролята на догонващи през последните кампании. Седемкратният световен шампион търси първи успех от Гран при на Саудитска Арабия 2021. Същевременно германският производител триумфира за последно в Гран при на Сао Пауло през 2022 г.

Липсата на конкурентоспособност бе една от причините Хамилтън да реши да си тръгне от Мерцедес в края на тази година. От следващия сезон британецът ще кара във Феари заедно с Льоклер.

Предвид тези слабата форма на Мерцедес и през 2024-та, шансовете на Хамилтън да запише още победи са минимални.

„Това е нещо, за което работим, но не е реалистично. Не знам как ще се развие годината. Всичко зависи ако другите са на едно място и не се развиват, а ние продължаваме да се развиваме, или ако те се развиват със същото темпо като нас. Наистина нямам представа какво ще се случи. Това, което мога да кажа, е, че продължаваме да натискаме.“

„Не разполагам с кристална топка и нямам представа как ще завърши годината. Вдъхновяващо е да се види как работим заедно и продължаваме да сме фокусирани и мотивирани“, заключи Люис Хамилтън.