Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън: Шампионатът ще бъде спечелен с постоянство в представянето

Хамилтън: Шампионатът ще бъде спечелен с постоянство в представянето

52
0
Люис Хамилтън

Постоянство в представянето е ключът към спечелването на световния шампионат във Формула 1, твърди Люис Хамилтън. Пилотът на Макларън обобщава изминалата Гран при на Турция преди следващия кръг в Испания.

– Четвъртото място в Турция е доста добър резултат на финала на един не особено удовлетворяващ уикенд, нали?

– Да, според мен това бе реалистичният резултат. Мисля, че ако всичко се беше напаснало, можеше да стигнем и до подиума – според имахме темпото за това, но в състезанието ситуацията не се разви в наша полза. Стартът ми не бе особено добър, загубих позиции спрямо лидерите и затова четвъртата позиция е доста удовлетворяваща. Можеше да е и по-лошо. А и в неделя се видя колко близо са един до друг топотборите: Мерцедес и Ферари бяха очевидно силни, когато имаха шанс за чисти серии обиколки. Но сме и наясно, че не извлякохме максимума от колата си – очакванията ни за Турция бяха различни. Непрекъснато се борим да имаме възможно най-много нови компоненти за всеки старт, но не винаги успяваме да ги изпробваме и използваме – или заради представянето им, или заради издръжливостта. Така че още преди първата тренировка разбрахме, че ще отстъпим малко от развитието си в този конкретен уикенд. Това, разбира се, е разочароващо, когато погледнеш цялостната картина. Шампионатът обаче ще бъде спечелен с постоянство в представянето, така че е по-добре да запишеш достоен резултат вместо да рискуваш да имаш по-голяма скорост, но да не завършиш дистанцията заради повреда.

– Направихте страхотна битка с Дженсън [Бътън] на пистата – това събуди ли спомени от миналата година?

– Единствено заради това, че бе честна борба. Двамата се уважаваме и като пилоти, и като личности – затова съм наясно, че когато се състезавам с Дженсън, винаги ще е чисто и почтено. На състезател като него може да се разчита в подобни ситуации. Беше прекрасно, че се случи, макар да не бе за първото място като миналата година. На мен въпреки всичко ми харесва да карам с KERS и DRS. Системите правят надбягването по-интересно за пилотите и феновете. Като цяло според надпреварите са по-вълнуващи и всичко, допринасящо за това, трябва да се приветства. А до момента имахме четири великолепни кръга. Естествено, винаги искаш да победиш, а понякога системата работи против теб, защото те прави уязвим, ако си преследван. Но като цяло промените за тазгодишния шампионат ми харесват.

– В момента като че ли четири отбора имат шанс да печелят надпревари – това прави ли работата ти по-трудна?

– В началото на сезона очаквахме, че Ферари и Мерцедес ще са конкурентоспособни. Дори и след като темпото им в първите състезания да не бе такова, каквото видяхме в предсезонните тестове, знаехме, че е въпрос на време да се върнат в битката. Затова и скоростта им в Турция не ни изненада. Всъщност бяхме по-изненадани от липсата на такава малко преди това. А участието на повече отбори в борбата има две измерения. От една страна е по-трудно да се печелят достатъчно точки, тъй като много състезатели си крадат позиции в топ 10. От друга обаче, за всички не би трябвало да е никак лесно да се измъкне напред в класирането – това вече го видяхме миналия сезон. И така, в Турция не се получи, но аз вече гледам напред към Барселона. На тази писта никога не съм печелил, а за отбора би било невероятна мотивация да постигнем добър резултат там следващата седмица.