Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън ще стартира първи на Пол Рикар

Хамилтън ще стартира първи на Пол Рикар

3099
0
Люис Хамилтън
Люис Хамилтън, снимка: Мерцедес

Люис Хамилтън ще стартира от полпозишън в Гран при на Франция на пистата Пол Рикар. Състезанието е 8-и кръг от шампионата на F1. Той изпревари съотборника си в Мерцедес Валтери Ботас с 0.286 сек. Трети остана Шарл Льоклер с Ферари, а другият пилот на Скудерията Себастиан Фетел ще потегли едва 7-и.

Себастиан не завърши първата си бърза обиколка след грешка и проблеми със смяната на предавките. А във втората не бе достатъчно бърз. Така пред него се наредиха 4-ият Макс Верстапен с Ред Бул, както и Ландо Норис и Карлос Сайнц от Макларън.

След първата част от квалификацията отпаднаха Кубица, Ръсел, Строл, Грожан, който допусна грешка в последната си обиколка, и Квят.

Руснакът ще стартира последен заради наказание за смяна на компоненти по мотора. Най-бърз в тази част беше Ботас, на 0.059 сек пред Хамилтън. Трети бе Льоклер на 0.1 сек., като всички пилоти караха с гумите софт.

Във втората част Хамилтън и Ботас излязоха с медиум и постигнаха страхотни времена. Люис слезе до 1:29.520 мин, а Валтери бе на половин секунда от британеца. Също със средните по твърдост гуми Льоклер и Фетел изостанаха на около 1 секунда от Хамилтън. С нова бърза обиколка със същите гуми Ботас подобри времето на съотборника си с 83 хилядни.

Льоклер и Фетел също направиха по още един бърз тур и това ги доближи до Ботас на съответно 0.5 и 0.7 сек. Между тях се вклини Верстапен (+0.6 сек) също с медиум. Той записа и още по-добро време, но то бе премахнато заради излизане на холандеца от пистата с 4-те колела.

В самия край Фетел и Льоклер записаха 2-о и 4-о време с нови комплекти средни гуми. Така всички пилоти в челото утре ще стартират в състезанието с медиум, които са доста по-издръжливи от софт.

От квалификацията след този сегмент отпаднаха Магнусен, Перес, Хюлкенберг, който сбърка за спирането на шикана между двете дълги прави, Райконен и Албон.

В третата част при първите опити Хамилтън бе най-бърз, като изпревари Ботас с 0.157 сек.

Льоклер бе 3-и на половин секунда от лидера, а Фетел не завърши обиколката си след грешка и проблеми с качването на предавките. След Шарл следваха Верстапен, Сайнц и Норис.

При вторите опити в Q3 Ботас не подобри времето си след грешка, а Хамилтън стори това с 0.1 сек. и спечели полпозишъна с нов рекорд на трасето. Льоклер остана 3-и на 0.6 сек, следван от Верстапен. Фетел в единствената си бърза обиколка постигна едва 7-о време, като пред него се наредиха Ландо Норис й Карлос Сайнц от Макларън. Те затвърдиха страхотното представяне на тима от Уокинг през целия уикенд досега.