Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън спечели на Муджело в най-дългото състезание за сезона. Албон с първи...

Хамилтън спечели на Муджело в най-дългото състезание за сезона. Албон с първи подиум в кариерата си.

3432
0
Люис Хамилтън
снимка: Мерцедес

Люис Хамилтън спечели невероятното състезание за Гран при на Тоскана с най-бърза обиколка. Валтери Ботас бе втори, а Алекс Албон спечели първи подиум в кариерата си, след като изпревари Даниел Рикиардо няколко обиколки преди финала. Кими Райконен спечели първите си точки за сезона въпреки наказание от 5 секунди. По време на състезанието имаше 3 старта от място.

Драмата в състезанието започна още преди старта. Макс Вертсапен получи проблем в двигателя, който механиците на Ред Бул трябваше да оправят бързо. Те все пак успяха да се справят и колата на Макс бе готова за началото.

Валтери Ботас направи страхотен старт и излезе начело преди първия завой. Шарл Льоклер пък се изкачи до трето място след като Макс Верстапен загуби мощност в двигателя.

Макс Верстапен и Пиер Гасли отпаднаха от състезанието няколко завоя по-късно заради инцидент между тях двамата, Грожан и Райконен. Последните успяха да продължат с щети по колата си. И четиримата бяха разследвани от стюардите за предизвикване на катастрофа.

Себастиан Фетел загуби предното си крило и трябваше да спре, за да бъде сменено. Така той излезе в дъното на колоната, която към този момент бе водена от колата за сигурност.

Джордж Ръсел пък бе 11-и за Уилямс към момента.

Нов голям инцидент последва при рестарта на състезанието в 6-а обиколка. В него участваха Кевин Магнусен, Карлос Сайнц, Антонио Джовинаци и Николас Латифи, които отпаднаха от надпреварата.

Състезанието бе временно прекратено заради колите и останките по пистата на старт-финалната права.

Това е второто поредно състезание с червени флагове след като същото се случи на Монца миналата седмица. Валтери бе предупреден, че е много вероятно то да бъде подновено със старт от място, както се случи и тогава.

Бе потвърдено, че състезанието ще продължи със старт от място. Малко преди него стана ясно, че Естебан Окон няма да продължи участието си в надпреварата заради прегряване на спирачките. Благодарение на това Джордж Ръсел се изкачи до 10-а позиция.

Валтери Ботас и Люис Хамилтън смениха своите гуми с чисто нови медиум по време на червения флаг. По-голямата част от останалите избраха да продължат с гуми софт.

Люис Хамилтън направи по-добрия старт и поведе пред Ботас и Льоклер. Алекс Албон пък загуби три позиции и бе 7-и в края на обиколката.

В началото на 15-я тур Даниел Рикиардо успя да изпревари Серхио Перес за 5-о място с помощта на DRS. Няколко обиколки по-късно той и Ланс Строл изпревариха Шарл.

В 20-а обиколка Албон също успя да мине пред пилота на Ферари и се изкачи до пето място, а веднага след него същото направи и Перес.

Шарл спря за най-твърдите гуми в 22-та обиколка и излезе обратно на пистата последен.

Даниел Рикиардо спря в 28-та обиколка за нови гуми медиум след като не успя да влезе в DRS-зоната на Ланс Строл. Междувременно Валтери Ботас поиска да сложи гуми, различни от тези на Люис при следващия си стоп.

Финландецът спря за хард в 32-та обиколка, но от отбора сложиха същия комплект на Хамилтън обиколка по-късно, въпреки радио съобщението на Валтери.

Даниел Рикиардо пък излезе на 3-а позиция след като Строл и Албон спряха в бокса.

В 42-а обиколка и двамата пилоти на Мерцедес бяха предупредени да избягват бордюрите. Хамилтън се оплака, че по този начин губи много време, но от отбора му казаха, че същото съобщение е било предадено и на съотборника му. Все пак Ботас бе половин секунда по-бърз в следващия тур.

Обиколка по-късно Ланс Строл се удари в 9-и завой. Той съобщи по радиото, че според него причина за това е спукана задна гума.

Колата за сигурност бе изкарана на пистата, а малко по-късно състезанието бе спряно за втори път.

След като състезанието бе прекъснато за малко над 20 минути, колите отново излязоха на пистата за загряваща обиколка преди да се наредят за трети старт в надпреварата. На решетката този път бе Хамилтън пред Ботас, Рикиардо и Албон.

Хамилтън запази лидерската си позиция след старта. Рикиардо направи страхотен старт и се изкачи до второ място преди да бъде изпреварен от Ботас в следващата обиколка. Валтери направи най-бърза обиколка с гуми в следващия тур.

Най-много от старта загуби Джордж Ръсел. Той потегли 9-и, но бе 12-и в края на първата обиколка.

Междувременно Албон изпревари Даниел за 3-то място в 51-та обиколка.

Валтери Ботас притискаше Хамилтън почти до самия край на състезанието, но британецът успя да удържи първата позиция и дори постигна най-бърза обиколка един тур преди финала.

Алекс Албон пък остана 3-ти и спечели първия подиум в кариерата си.

Кими Райконен спечели първите си точки за сезона, завършвайки 9-ти, въпреки наказание от 5 секунди. И двете коли на Ферари бяха в точките на състезание номер №1000 за отбора.