Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън спечели състезанието на Интерлагос след като стартира от десета позиция

Хамилтън спечели състезанието на Интерлагос след като стартира от десета позиция

4989
0
Люис Хамилтън
Люис Хамилтън, снимка Мерцедес

Люис Хамилтън спечели състезанието за Голямата награда на Сао Пауло в F1. На пистата Интерлагос пилотът на Мерцедес потегли десети, но успя да си пробие път в колоната през първите няколко обиколки. После изпревари Перес и Верстапен и така спечели трети успех на бразилското трасе. Втори на повече от 10 секунди завърши Макс Верстапен, а последното място на подиума зае стартиралият от полпозишън Валтери Ботас. 


Темературата на въздуха преди началото на състезанието беше 23 градуса, а тази на асфалта- 54. Всички състезатели с изключение на Юки Цунода решиха да потеглят с медиум. Японецът реши да заложи на най-меката смес на Пирели.

На старта Верстапен мина пред Ботас, който излезе извън очертания на пистата и загуби позиция от Серхио Перес. Добро потегляне направиха Льоклер, Фетел и Хамилтън, а Ландо Норис спука гума и потъна назад в класирането.


Люис изпревари и пилотите на Ферари и се озова зад своя съотборник. Цунода се удари с Ланс Строл и мина през бокса на своя отбор за смяна на гуми и предно крило. Съвсем очаквано Ботас пропусна Люис пред себе си и така седемкратният световен шампион зае третото място след само пет обиколки.

Шест обиколки след началото на надпреварата на трасето излезе кола за сигурност заради счупеното предно крило на Юки Цунода. Люис каза по радиото Валтери да го последва в опит да атакуват пилотите на Ред Бул на правите. Всички състезатели преминаваха през бокса докато бъдат премахнати отломките по трасето.

След рестарта на Гран при на Сао Пауло Макс  максимално забави темпото, а Хамилтън пробва неуспешна атака срещу Перес. Зад тях Льоклер пробва да мине пред Ботас. В задната част на колоната Мик Шумахер счупи предния си спойлер след контакт с Кими Райконен. Това предизвика виртуален сейфти кар.

След второто рестартиране на състезанието Макс водеше с аванс от около секунда и половина пред Серхио, който поиска нидерландецът да намали темпото. Плътно зад него бяха пилотите на Мерцедес и Ферари. Цунода получи наказание от 10 секунди. Хамилтън мина пред Перес, но мексианецът си върна второто място след правата. Обиколка по-късно световният шампион отново зае втората позиция.

В дъното на топ 10 Рикиардо изпревари Фетел

Ланс Строл беше първият, който направи редовно спиране в бокса. Канадецът смени своите средно твърди гуми с най-твърдия тип на Пирели. Малко след него това направиха Сайнц и Хамилтън.

Лидерът в колоната също смени своите гуми и успя да излезе пред Хамилтън, който се бореше с Даниел Рикиардо.

В същото време Льоклер изпревари Алонсо, а Макс и Люис бяха много близо един до друг.

40 обиколки след началото на състезанието Верстапен влезе за втори път в бокса.

Три тура по-късно Хамилтън също направи втори питстоп и се залепи зад прекия си съперник за титлата.

алко след това Хамилтън атакува Верстапен, но пилотът на Ред Бул удръжа първата позиция. И двамата състезатели навлязоха в зоната за сигурност. Инцидентът между двамата беше разглеждан от стюардите, но не доведе до наказание. Макс съобщи по радиото на своя тим, че се съмнява дали гумите ще издържат до края на състезанието.М

До момента отпадналите от надпреварата бяха Ланс Строл и Даниел Рикиардо. Отпред двамата лидери продължаваха да се движат близо един до друг. Пилотите на Ферари направиха ново спиране в бокса и се озоваха на пета и шеста позиция.

Люис отново атакува Верстапен, който се движеше по цялата писта в опит да остане пред британеца. Обиколка след това Хамилтън излезе добре от втори завой и категорично изпревари Макс, на когот беше развят черно-бял флаг. В дъното на челната десетка Гасли водеше битка с Алонсо и Окон.

До края на надпреварата Хамилтът натрупа комфортна преднина пред Верстапен. Зад тях бяха Ботас и Перес, следвани от Льоклер и Сайнц. Гасли мина пред състезателите на Алпин и се движеше на седма позиция.

В крайна сметка седемкратният световен шампион триумфира пред бразилската публика. Втори и трети финишираха Верстапен и Ботас. Четвъртото място бе заето от Серхио Перес, следван от Льоклер и Сайнц. Топ 10 допълниха Гасли, Алонсо, Окон и Норис. Най-бързата обиколка завъртя Перес, който спря в бокса в опит да спечели допълнителна точка.