Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън трети на Интерлагос

Хамилтън трети на Интерлагос

53
0

Люис Хамилтън (Макларън) спечели световната титла във Формула 1 през 2008 г. на пистата Интерлагос в Бразилия, а днес направи страхотно състезание пак там, като от 17-и на стартовата решетка в крайна сметка се качи на подиума. Заради инцидентите в началото на състезанието и излязлата заради тях кола за сигурност екипът го прехвърли практически на стратегия с един питстоп. Третата позиция пък бе спечелена, когато пробилият си път в колоната пилот изпревари Рубенс Барикело (Браун Гран при) в 62-я тур с помощта на системата си KERS.

– Невероятно състезание за мен, много съм доволен. Чувството да тръгна от толкова задна позиция бе напълно различно спрямо миналия сезон. Този път не участвах в битката за титлата, но съм щастлив за Дженсън [Бътън]. Вече ходих да поздравя и него, и семейството му. Що се отнася до моята надпревара, то не очаквах да се кача на подиума, но се борих здраво и натисках като луд през цялата дистанция. Все едно спечелих – след толкова оспорвани двубои за всяко място, при това през цялото време. Просто правех квалификационни обиколки една след друга, което е особено трудно. Отборът непрекъснато ми повтаряше да натискам, а и стратегията ни бе отлична. Великолепна екипна работа – категоричен бе Люис.

Благодарение на спечелените днес точки Макларън изпревариха Ферари в класирането при конструкторите и са с аванс от 1 пункт преди финалния кръг от шампионата в Абу Даби.

Хейки Ковалайнен от своя страна завърши точно извън зоната на точките – девети. След старта той бе в едно от мелетата и се наложи да спира в пита, където тръгна преди да е приключило зареждането с гориво. Останалият закачен за колата му шланг пръскаше гориво директно във визьора на Кими Райконен (Ферари), който се подпали за секунди. За щастие никой не пострада, но инцидентът бе наистина сериозен.

– Историята със системата за дозареждане ми коства гориво за 6-7 обиколки. Въпреки всичко съм доволен за отбора, който изпревари Ферари в класирането на екипите. Вече гледам напред към старта в Абу Даби – заяви финландецът.