Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън спечели във Великобритания, уникални битки на Силвърстоун

Хамилтън спечели във Великобритания, уникални битки на Силвърстоун

3804
0
Люис Хамилтън
Люис Хамилтън, снимка: Мерцедес

Люис Хамилтън спечели домашната си Гран при на Великобритания за рекорден 6-и път. На пистата Силвърстоун пилотът на Мерцедес изкара състезанието само с едно спиране в бокса, което дойде в точния момент, когато на трасето излезе кола за сигурност.

Втори остана Валтери Ботас с другия болид на Сребърните стрели, който трябваше да направи 2 спирания в пита. Така разликата между двамата в шампионата нарасна на 39 точки в полза на световния шампион.

Като цяло пилотите на Мерцедес имаха голямо предимство пред конкуренцията. Но борбата между тях в началото беше много оспорвана. Зад двамата пък пилотите водеха страхотни битки.

Трети завърши Шарл Льоклер с Ферари, който изпревари Пиер Гасли. Двамата се възползваха от инцидент между Верстапен и Фетел пред тях, който завърши с наказание за германеца, а Макс финишира 5-и.

На старта Ботас поведе от полпозишън пред Хамилтън, който го атакува в първите завои, но не успя да го изпревари.

Льоклер остана 3-и, следван от Верстапен и Фетел, като Себастиан мина пред Гасли. Хамилтън обаче остана близо до Ботас и в 4-ата обиколка го изпревари за кратко на завоя Брукландс. Валтери обаче си върна лидерството в подхода към Копс.

Магнусен отпадна след повреда в колата, дошла след сблъсък със съотборника си Грожан в първата обиколка. Ромен също напусна състезанието. А Верстапен притисна Льоклер в битка за 3-ото място. Гасли пък изпревари Фетел в 12-ата, като пилотите на Ред Бул вече имаха повече грип заради по-запазените гуми медиум срещу износените софт на Ферари.

Обиколка след това Пиер влезе в бокса за нови гуми хард. Веднага след него Льоклер и Верстапен спряха в бокса едновременно, като Макс бе обслужен малко по-бързо от механиците си и излезе пред съперника си.

В края на правата Уелингтън обаче пилотът на Ферари имаше повече скорост и изпревари холандеца.

В 17-ата обиколка и Ботас мина през бокса, като сложи нови гуми медиум. Това означаваше, че той ще трябва да спира още веднъж. Той се върна на 3-а позиция зад Хамилтън и Фетел. Зад него бяха Льоклер и Макс, като пилотът на Ред Бул бе много по-бърз и постоянно атакуваше Шарл. Люис пък направи най-бърза обиколка в опит да натрупа достатъчно аванс.

Заради завъртане на Джовинаци и спиране в чакъла в 20-ата обиколка на трасето излезе кола за сигурност.

Това даде възможност на Хамилтън и Фетел да сменят гуми, без да загубят много време. Очаквано Люис се върна на първо място, следван от Ботас, Фетел, който с краткия си стоп излезе пред съотборника си Льоклер.

Верстапен реши да влезе в бокса за втори път и сложи нов комплект хард. Обиколка по-късно и във Ферари решиха, че монегаскът трябва да направи същото като Макс и да сложи нови хард. Това го върна зад пилотите на Ред Бул – Гасли и Верстапен.

След рестарта в 24-ата обиколка Верстапен и Льоклер започнаха да притискат Гасли. В същото време Макс трябваше да се защитава от пилота на Ферари, който го атакува на завоя Клъб. След контакт холандецът запази позицията си, като Льоклер попита дали няма повреди по лявата част на колата. Бе му отговорено, че всичко е наред.

4 обиколки по-късно Гасли пропусна по-бързи си съотборник Верстапен. Французинът започна да се защитава от напиращия Льоклер, а Макс да се откъсва напред. Отпред Хамилтън бе на 2 сек пред Ботас, а Фетел на близо 10 сек.

В 36-ата обиколка с агресивна атака Льоклер се справи с Гасли и стана 4-и. В същото време Верстапен настигна плътно Фетел. След атака на Макс и успешно изпреварване на Стоу, Фетел го удари отзад и двамата излетяха в зоната за сигурност на завоя Клъб.

И двамата се върнаха на пистата, но по колата на Себастиан имаше повече повреди и той мина през бокса за смяна на предното крило.

Германецът се върна далеч от зоната на точките. А Верстапен бе 5-и, зад Льоклер и Гасли. За причинения инцидент Фетел получи санкция от 10 секунди и 2 наказателни точки към лиценза си.

В битката за 6-ото място Карлос Сайнц се защитаваше от атаките на Даниел Рикиардо и в крайна сметка завърши на тази позиция.

8 обиколки преди края от Мерцедес съобщиха на Хамилтън, че трябва да влезе в бокса. Люис се изненада и попита дали наистина трябва да стори това.

Той така и не спря, а това стори Ботас, който трябваше задължително да го направи и получи гуми софт. Натрупаната му преднина беше достатъчна финландецът да се върне комфортно на 2-а позиция, пред Льоклер и Гасли.