Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън трябва да се стегне и да се съсредоточи върху Канада, заяви...

Хамилтън трябва да се стегне и да се съсредоточи върху Канада, заяви Уоруик

68
0
Люис Хамилтън

Дерек Уоруик заяви, че Люис Хамилтън трябва да се стегне, да остави Гран при на Монако зад гърба си и да се съсредоточи върху следващата надпревара от календара, която е в Канада.

Бившият пилот бе един от стюардите на състезанието в Монте Карло. Той е и президент на клуба на британските автомобилни състезатели (BRDC – British Racing Drivers’ Club). В качеството си на стюард обаче, Уоруик бе част от екипа, който разследва инцидента на Нико Розберг от края на Q3 и не откри доказателства за умишлено нарушение на правилата от страна на немския пилот. Нико излетя от трасето и съсипа последните бързи обиколки на съперниците си, включително тази на Хамилтън. Случилото се моментално предизвика връщане към 2006 г., когато Михаел Шумахер спря на Раскас и бе пратен да стартира от дъното на грида.

Случката от квалификацията извади наяве разправиите между Хамилтън и Розберг от последните няколко старта. Самият англичанин демонстрира ужасно настроение и след това подхвърли няколко реплики, като тази, че му искало журналистите да можеха да видят данните от телеметрията.

Разбирам защо Люис е ядосан. Вероятно е можел и да е по-бърз от Нико в онази обиколка. Вероятно инцидентът му коства победа в състезанието. Всъщност не искам да му давам съвети – той е спечелил куп състезания и титла. Но ако все пак трябваше да кажа нещо, то би било да се стегне и да се концентрира върху следващото състезание в Канада – заяви Уоруик, цитиран от Дейли Мейл.

Той обясни, че стюардите са били удовлетворени от представените пред тях данни от карането на Нико Розберг. Освен това настоява, че решението им относно немския пилот на Мерцедес не е било взето леко.

В този спорт съм от доста дълго време и съм виждал как се опитват да ме мамят. Дали съм имал съмнения? Разбира се. Но Розберг отговори на въпросите. Знам, че съществуват теории на конспирацията, но в Гран при няма да откриете по-честен пилот от Нико. Той каза, че е сбъркал – влязъл е твърде бързо, натиснал спирачките прекалено късно и блокирал задните гуми. Би могло да се спори, че като президент на BRDC имам причина да търся решение, което би облагодетелствало британския пилот. Не бих постъпил така. Там съм, за да съм независим. Подобно решение е много важно, тъй като може да прати пилот в дъното на стартовата решетка. отделно от това трябва да се внимава, защото влияе върху много неща – вероятно изхода от състезанието и дори световния шампионат – допълни Уоруик.

Той каза още, че стюардите са разполагали както с данните на Нико, така и с тези на Хамилтън плюс информацията на ФИА, онборд снимки, кадри на колите отгоре:

Дадоха ни бележките за газта, спирането, всичко, което бе необходимо да се вземе – надяваме се – правилното решение. Ситуацията не бе черно-бяла. Отне доста време. Искахме да сме сигурни.