Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън: Целта е борбата да продължи до последно

Хамилтън: Целта е борбата да продължи до последно

31
0
Люис Хамилтън,снимка: Макларън

Люис Хамилтън е трети във временното подреждане при пилотите във Формула 1 два кръга преди финала на сезон 2010 г. Пилотът на Макларън се класира втори в Гран при на Корея и продължава да се бори за титлата в Гран при.

– Колко лоши бяха условията в началото на състезанието в Корея, когато пистата бе най-мокра?

– При първия старт беше доста зле – основно заради ограничената видимост. Не валеше кой знае колко, но при движението ни водата се разпрашаваше във въздуха, не се виждаше почти нищо напред и затова спирането на надпреварата беше добър ход. При рестартирането обаче, когато пак бяхме зад сейфти кара, условията според мен не бяха твърде лоши. Карали сме на много мокро няколко пъти през последните години: на Фуджи през 2007 г., на Силвърстоун през 2008-а и си мисля, че ситуацията в Корея определено не беше по-лоша от тези. Затова исках да ни пуснат да се състезаваме. Всъщност най-странно беше положението в края на надпреварата, когато започна да се мръква. Това беше напълно различно предизвикателство, на каквото не сме свикнали във Формула 1. Всъщност смятам, че организаторите уцелиха момента съвсем точно. Да, светлината изчезваше, но решението да се спре състезанието преди да сме изминали цялата дистанция щеше да е противоречиво, защото резултатът можеше да е в полза на един отбор или пилот. А реално се смрачи рязко след излизането ни от колите, така че нещата се подредиха точно.

– Изпусна линията в първия завой при рестарта, губейки позиция от Фернандо Алонсо. Мислиш ли, че ако това не се беше случило, щеше да спечелиш надпреварата?

– Мисля, че щеше да е много трудно. През цялата надпревара се борех с прилепянето, колата трудно спираше и предните колела блокираха. Точно затова и отворих толкова първия завой – просто адски трудно намалявах скоростта в кривата. Фернандо ме задмина именно там, но според мен беше въпрос на време кога щеше да го направи. Скоростта ни в първи и втори сектор беше прилична, но автомобилът не бе достатъчно бърз в края на обиколката, където губех няколко десети [от секундата]. Крайният резултат вероятно щеше да си е същия. А и към финала гумите ми съвсем се съсипаха и съответно времената ми паднаха, така че едва удържах болида на трасето. Затова и съм доволен от спечелените 18 точки за второто място. Победата щеше да означава още 7 пункта, но съм щастлив и с този си резултат.

– Вече си трети в класирането при пилотите, на 21 точки от лидера. Все още ли си в битката за титлата?

– Абсолютно. Ще ни е трудно – и в Корея видяхме, че разполагаме с третата по скорост кола, така че може би не сме фаворити. Но непрекъснато имаме нови части за колата, като това важи и за Бразилия. Не знам дали ще е достатъчно като усилие, ще почакаме и ще видим. Но ще продължа да се боря. Имал съм прекрасни надпревари в Бразилия, така че съм оптимист и се надявам на добро представяне. На настоящия етап целта е да стигнем до Абу Даби с математически шанс да спечеля короната. Всичко може да се случи в последния старт, както сме виждали нееднократно. Би било чудесно да спечеля на Интерлагос, но ще вървим стъпка по стъпка.